Evenimente : Teatru

Nevasta păstorului

Nevasta păstorului, de Ivan Stodola, vineri, 7 octombrie 2016, de la ora 19:00, la Teatrul National I.L. Caragiale, Sala Pictura.

Regia: Roman Polák; Dramaturg: Darina Abrahámová; Scenografie: Pavel Borák; Costume: Peter Čanecký; Muzica: Lucia Chuťková.

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu.

Distributie: Păstorul Ondrej: Ján Koleník; Eva: Diana Mórová; Bătrânul păstor Mrnčo: Dušan Jamrich; Gospodina: Mária Kráľovičová; Svätojurský: Ján Gallovič; Păstorul Mišo: Alexander Bárta; Mama: Kamila Magálová; Îngrijitorul: Dušan Tarageľ; Notarul: Štefan Bučko.

O producție a Teatrului Național Slovac prezentat în colaborare cu Ambasada Slovaciei la București.

O soție, doi soți: într-un rebus al destinului, de nerezolvat, fără ca vina să fie a vreunuia dintre ei. Soția păstorului este alegerea Evei.

Puternica poveste a unei femei, o mamă iubitoare care, fără a avea vreo vină, sfârșește într-o situație disperată—devine, fără voia ei, soția a doi bărbați și are câte un fiu cu fiecare dintre aceștia. Între cei doi bărbați imposibil de împăcat, ea alege să-și fie loială sieși…

Soția păstorului, alegerea Evei—dileme morale universale și probleme de nerezolvat. Această perfect concentrată tragedie a clasicului slovac Ivan Stodola a inspirat generații de dramaturgi și a condus la multe producții interesante, unele cu tonuri baladești și emfază etnografică, până la cele de o puritate simbolică, estetic curățate de emfază și cu straturi psiho-tematice diverse—egoism și inabilitatea de a se înțelege unul pe celălalt.

Această intimă piesă de teatru de cameră prezintă elemente criptate arhetipale, personajele sunt ca tăiate din tragediile antice sau din Biblie. Potențialul temei dramatice este încă o posibilă descoperire pentru marea cultură europeană.