Evenimente : Filme

World War Z / Ziua Z: Apocalipsa (2013)

Intr-o zi ca oricare alta, Gerry Lane se afla intr-un blocaj de trafic impreuna cu familia sa. Ca fost investigator ONU, Lane simte ca blocajul din trafic nu e unul obsinuit; cerul e brazdat de elicoptere de politie, iar pe strazi e plin de politisti pe motociclete. Ceva face ca multimi de oameni sa se atace cu ferocitate unul pe celalalt – un virus letal care se propaga dintr-o singura muscatura, si care tansforma oameni sanatosi in creaturi de o salbaticie greu de imaginat. Vecinii se intorc impotriva vecinilor, un strain amabil devine brusc un dusman mortal.
Originile virusului sunt necunoscute, iar numarul celor infectati creste exponential in fiecare zi, devenind rapid o pandemie globala. Pe masura ce numarul celor infectati copleseste rapid efectivul armatelor lumii, iar guvernele devin tot mai neputincioase, Lane e fortat sa se intoarca la viata periculoasa pe care o dusese inainte de a se retrage pentru a declansa o investigatie globala cautand sursa epidemiei, dar si mijloacele prin care sa poata fi oprita raspandirea sa.
Paramount Pictures si Skydance Production prezinta, in asociere cu Hemisphere Media Capital si GK Films, ZIUA Z: APOCALIPSA, o productie Plan B. Pana acum, niciodata in istoria cinematografiei nu s-au investit atatia bani intr-un film cu si despre zombie! Este filmul care ar trebui sa dea o noua dimensiune acestui gen cinematografic, mai ales ca reprezinta ecranizarea senzationalei carti scrisa de Max Brooks si aparuta in 2006, un obiect real de studiu si analiza pentru antropologia culturala moderna.
ZIUA Z: APOCALIPSA a inceput ca un roman horror postapocaliptic de Max Brooks, intitulat World War Z: An Oral History of the Zombie War (Razboiul Z, in traducerea romaneasca), scris la persoana intai, narat cei care au trecut prin aceasta experienta. Producatorii Brad Pitt, Dede Gardner si Jeremy Kleiner au citit cartea in versiune gata de tipar si au fot cu totii captivati. “Acum cinci ani nu stiam nimic despre zombie”, spune Brad Pitt. “Acum cred ca sunt expert. Cartea lui Max trateaza subiectul ca pe o pandemie globala, care se raspandeste cam ca virusurile pe care le-am intalnit deja. Ce se intampla apoi cand toate grijile noastre devin futile pe langa acest flagel? Ce se intampla cand structurile puterii si normele sociale dispar? Cum vom putea supravietui?”