Evenimente : Filme

MENZEL LA BUCURESTI: Retrospectiva Jiri Menzel

Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehesti va sosi la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh in perioada 16-19 mai, la Cinema Studio (Bulevardul Gheorghe Magheru, nr 29).
Programul Proiectiilor:
16 MAI

20.00 Amintiri (1980) 93 min.
Filmul prezinta povestea conceperii lui Bohumil Hrabal, faimosul scriitor ceh, asa cum el insusi si-o imagineaza intr-una din cartile sale. Intr-un orasel mic, unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea, Francin (Jiří Schmitzer) este managerul unei mari berarii si traieste cu adorabila sa sotie, Maryška (Magda Vášáryová). Aceasta este pentru barbatul sau atat pacoste cat si binecuvantare. Pacoste pentru ca orice barbat o doreste si binecuvantare pentru frumusetea, pofta de viata si inteligenta ei. Lucrurile se precipita insa, o data ce fratele lui Francin se decide sa ii viziteze. Un film poetic, cu dialoguri spirituale si o comedie subtila, dar foarte eleganta.

22.00 Un pahar de bere cu regizorul (Cinema Studio)

17 MAI

18.00 Sfarsitul vremurilor vechi (1989) 97 min.
O comedie satirica ce trateaza teme precum aparentele claselor sociale si vesnica tendinta a oamenilor de a-si depasi conditia si clasa sociala careia apartin. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, o intinsa proprietate de pamant este inchiriata de Stoklasa (Marian Labuda) – un om de afaceri necioplit, dar foarte bogat – care spera sa o cumpere. Se muta impreuna cu familia si servitorii sai acolo, insa sederea lor linistita este tulburata de vizita unui nobil foarte ciudat, Ducele Alexey (Josef Abrhám). Metodele violente, dar geniale ale acestuia de a cuceri femeile transforma intreaga regiune intr-un vacarm.

20.00 Trenuri bine pazite (1966) 93 min.
Cu un debut fulminant, primul lungmetraj al lui Jiří Menzel i-a adus acestuia premiul Oscar pentru “Cel mai bun film strain”, in 1967. O capodopera regizorala vazuta cu un fin simt al observatiei, candoare si o sensibilitate aparte, umana. Este ecranizarea cartii scrise de Bohumil Hrabal, cel care este totodata si scenaristul filmului (devenit intre timp colaborator frecvent si prieten al lui Menzel). Actiunea se petrece intr-o gara izolata din Cehia, in timpul ocuparii naziste si urmareste maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš (Václav Neckář), proaspat angajat al garii. Grija cea mai mare a tanarului, in ciuda turbulentelor create de razboi si a furiei reprimate a oamenilor din jurul sau, este cum sa scape de virginitate.

18 MAI

18.00 Micile Perle (1965) 105 min.
Filmul prezinta cinci povesti realizate de cei mai reprezentativi regizori cehi ai epocii. Scenarii inteligente dar taioase si regii indraznete se regasesc in fiecare dintre cele cinci filme scurte: “Moartea domnului Baltazar” de Jiří Menzel, “Escrocii” de Jan Němec, “Casa Bucuriei” de Evald Schorm, “Bufetul Mondial” de Věra Chytilová si “Dragoste” de Jaromil Jireš. Filmele nu numai ca surprind aroma absurdului ce caracterizeaza opera lui Hrabal, dar dezvaluie in acelasi timp talentul si stilul unic al fiecaruia dintre regizorii cehi cei mai apreciati ai erei. Colectia subliniaza abordarea revolutionara si curajoasa a noii epoci cinematografice, in care filmele erau facute cu multa substanta si stil.

20.00 Vara capricioasa (1968) 74 min.
O privire inteligenta, amuzanta si in primul rand tandra asupra slabiciunilor umane si a tineretii pierdute. Dupa succesul international al filmului premiat la Oscar, “Trenuri bine pazite”, aceasta ecranizare a romanului comic scris de Vladislav Vancura, este filmat intr-un oras provincial plicticos si ii are in centrul atentiei pe 3 prieteni de varsta mijlocie: un preot, un ofiter al armatei in rezerva si proprietarul unei piscine. Libidourile lor tomnatice sunt reanimate de venirea in oras a frumoasei Anna (Jana Drchalová), asistenta unui acrobat pe sarma interpretat chiar de Menzel. Regizorul a invatat sa mearga pe sarma, special pentru acest rol.

19 MAI

18.00 Ciocarliile pe sarma (1969) 94 min.
Adaptarea unei colectii de povestiri scrise de Bohumil Hrabal, filmul se petrece in anii 1950, in orasul Kladno. Un grup de “disidenti burghezi” printre care un profesor de filozofie, un bibliotecar, un saxofonist si un procuror, este fortat sa se supuna reeducarii, muncind intr-un combinat siderurgic. Un detasament de femei detinute politic lucreaza in apropiere si intre cele doua grupuri se formeaza o tensiune sexuala ce produce in mod surprinzator un umor contagios. O data cu acesta, simpatia sincera a lui Menzel se extinde atat asupra opresorilor, cat si asupra oprimatilor.

20.00 In slujba regelui Angliei (2006) 120 min.
Cea de-a sasea si cea mai recenta adaptare a operei lui Bohumil Hrabal, marca Menzel, urmareste povestea lui Jan Dite (Ivan Barnev), un chelnar curajos care calatoreste prin Europa Centrala cu ambitii foarte mari. In timp ce serveste diversi oameni politici la un bordel din Cehoslovacia anilor 1930, sentimentele sale sunt ranite de observarea acestor badarani, prin bratele carora se perinda prostituate la diverse banchete obscen de bogate si scaldate in bere si coniac. Aceste scene de “maraton al gurmanzilor” ofera poate cele mai caustice si satirice imagini filmate vreodata ale lacomiei in stare pura.