Evenimente : Filme

Calauza / Stalker

In drama de aventuri SF Calauza / Stalker, un film dupa nuvela fratilor Strugatsky – Picnic la marginea drumului, regizata de Andrei Tarkovsky, doar calauza stie drumul deosebit de periculos spre camera adevarului absolut.
Toata actiunea se petrece intr-o tara cu regim dictatorial, cu supraveghere stricta si un aparat punitiv extrem de agil. Undeva a fost definita o zona interzisa care ar fi foarte periculoasa pentru sanatatea celor care ar indrazni sa se apropie de ea. Dupa informatii rezervate doar celor initiati, ar exista acolo o camera a adevarului absolut.
Film cu o derulare uneori lenta insa plina de simboluri, la prima vedere greu de digerat, dar care creeaza o imagine de ansamblu de o intensitate uneori insuportabila. Foloseste procedeele specifice genului – din nou un fenomen misterios, poate de origine extraterestra, care ar materializa dorintele cele mai intime ale exploratorilor sai pacatosi – pentru a pune intrebari fundamentale despre umanitate, memorie, dorinta si disperare.

"Acest film se prezinta ca o adevarata calatorie initiatica al carei inceput, care arata dificultatile ale accesului in zona, este o suita de secvente in alb-negru, care au toate aparentele unui coşmar, in timp ce scenele in culori care urmeaza in interiorul zonei corespund mai degraba unei investigatii interioare unde personajele se cauta intr-un labirint imaginar”, a scris Stephan Krezinski in Petit Larousse des films (2006).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.