De Citit : Știri

Nu e pacaleala: pe 1 aprilie incepe NexT

| 31 martie

Pe 1 aprilie debuteaza cea de-a treia editie a Festivalului International de Film de Scurt si Mediu Metraj NexT. O selectie de scurt metraje de marca, filme difuzate in premiera in tara noastra, seminarii cu profesionisti din intreaga lume, petreceri pana in zori de zi sunt numai cateva dintre ingredientele cu care NexT va rasfata cinefilii bucuresteni si in acest an.

Festivalul se deschide miercuri, la 17:00, la Cinemateca Eforie cu proiectia documentarului regizat de Alexandru Solomon, “Apocalipsa dupa soferi”, o co-productie HiFilm Productions/HBO Romania, dedicata regizorului Cristian Nemescu si sound designer-ului Andrei Toncu.
”Apocalipsa dupa soferi s-a nascut dintr-un gand pentru Nemescu si Toncu. Faptul ca filmul va fi proiectat la NexT este firesc, chiar daca ineficace: un film nu poate sa repare o lume. N-am nicio indoiala ca oameni nevinovati vor continua sa moara pe sosele de mana unor soferi iresponsabili, iar faptasii vor continua sa fie achitati de mana unsa a judecatorilor. N-are rost sa ne umplem de ura, dupa cum n-are rost sa uitam”, spune Alexandru Solomon despre cel mai recent documentar pe care l-a regizat.
La ora 18:00, publicul de la Eforie va fi intampinat de Ada Solomon, directorul NexT, care va deschide oficial festivalul inaintea proiectiei filmelor din sectiunea ”Si ei au fost NexT generation”, dedicata in acest an scurt metrajelor lui Cristian Mungiu (”Mana lui Paulista”), Hanno Hofer (”Telefon in strainatate”) si Corneliu Porumboiu (”Calatorie la oras”), trei dintre filmele care au anticipat ”explozia” noului val romanesc din ultimii ani prin prezente consistente la festivalurile internationale de film. Hanno Hofer si Corneliu Porumboiu vor fi prezenti in sala si vor discuta cu spectatorii NexT dupa proiectie, in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri moderate de Ada Solomon.
Prima seara de proiectii NexT se incheie in forta, cu ”Obiecte pierdute” / ”Lost and Found” (Bosnia-Hertegovina, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Romania, 2005), filmul-omnibus produs de Nikolai Nikitin, membru in juriul acestei editii. Cele sase scurt metraje care alcatuiesc proiectul sunt regizate de cativa dintre cei mai importanti tineri regizori din centrul si estul Europei: castigatorul Palme d’Or Cristian Mungiu; Stefan Arsenijevic, nominalizat la Oscarul pentru scurt metraj, laureat al Ursului de Aur si al Premiului Academiei Europene de Film; Kornel Mundruczo, regizorului filmului Delta, rasplatit cu Premiul FIPRESCI in competitia Festivalului de la Cannes in 2008; Nadejda Koseva, proaspata castigatoare la Festivalul Sundance; Mait Laas si Jasmila Zbanic, regizoarea lung metrajului ”Sarajevo, dragostea mea”, castigator al Ursului de Aur in 2006.
Filmul programat la ora 21:00 va fi prezentat chiar de producatorul Nikolai Nikitin, in prezenta regizorilor Stefan Arsenjievic si Nadejda Koseva.
Stefan Arsenjievic si Nadejda Koseva, alaturi de regizorii romani Cristian Mungiu, Radu Muntean, Radu Jude si Corneliu Porumboiu, vor sustine seminarul de Regie in ziua de joi, 2 aprilie, ora 11:00, gazduit, la fel ca in fiecare an, de Orange Concept Store, primul din seria atelierelor marca NexT in acest an.