De Citit : Reviews

Gothic – Back to origins

| 21 iulie

Gothic este un joc Action RPG produs de compania germana Piranha Bytes, lansat pentru prima data in Germania pe data de 15 martie 2001. Jocul a fost primit bine de critici reusind sa obtina un scor de 80 % pe Game Rankings si 81% pe Metacritic determinandu-i pe producatori sa continue franciza cu inca 3 titluri: Gothic 2, Gothic 3 si Gothic 3 – Forsaken Gods; iar al 4-lea, Arcania – A Gothic Tale este in curs de aparitie .
Engine-ul, creat in totalitate de Piranha, reuseste sa imbine imaginea si sunetul intr-o armonie deplina creand o atmosfera medievala unica.

Camera plasata in spatele personajului si posibilitatea de a regla distanta de la care vezi personajul ofera o priveliste de ansamblu asupra mediului. Sistemul RPG se bazeaza in special pe skill points care se pot folosi invatand diferite abilitati de lupta, de a fura, skilluri speciale (acrobatice, sa te furisezi) sau invatand sa fii mai puternic, sa iti maresti dexteritatea, puterea magica sau viata.
La fiecare level-up vei primi 10 skill points, iar experienta necesara o vei putea dobandi din questuri si monstri.

Controlul este destul de complicat si iti poate lua cateva ore bune pana te obisnuiesti.
De regula trebuie sa apesi butonul de actiune si sagetile. Acest lucru dauneaza destul de mult sistemului de lupta facand din lupta cu mai mult de 3-4 adversari in acelasi timp, sinucidere curata..

Jocul contine o multitudine de dialoguri , personajul principal poate discuta cu aproape orice npc.
De asemenea alegerea frazelor dialogului este o dificultate in plus daca nu intelegi foarte bine limba engleza.
Durata jocului se masoara in zeci de ore, oficial 70 dar poate ajunge usor la 100+ datorita complexitatii storyline-ului.

Avand in vedere ca jocul este destul de vechi, grafica este de apreciat, efectele cauzate de lumina sunt foarte reusite, dar mananca foarte multe resurse hardware. Acum, desigur ca nu mai este o problema , dar pe calculatoarele p III nu era recomandat sa dai grafica la maxim.

Jocul are un storyline de exceptie plasat pe 6 capitole, la trecerea dintre capitole harta se umple din nou de monstri si uneori chiar se modifica (de exemplu cand se prabuseste Old Mine). In incercarea de a distruge bariera magica, eroul nostru trece prin multe incercari, isi face aliati: Diego, Milten, Gorn, Lester, Xardas; pe care ii vom intalni si in urmatoarele titluri ale seriei dar si dusmani.

Povestea incepe odata cu trimitere Eroului-fara-nume in domul magic, creat la ordinele regelui Rhobar al 2-lea pentru a nu permite evadarea condamnatilor din minele de ore. La inceput trebuie sa te alaturi uneia din tabere: Old Camp, New Camp sau Sect Camp; si sa ajungi un membru respectabil, apoi vei putea trece la fapte marete.

Cu toate ca are putin peste 8 ani, Gothic reuseste sa captiveze prin diversitatea questurilor, interactiunea cu celelalte npc-uri si printr-un storyline complex orice iubitor de rpg-uri si sa fiti siguri ca fiecare secunda din el merita jucata.