De Citit : Editoriale

Povestiri vesele si triste

| 25 ianuarie

Au si povestirile farmecul lor

Radu Pavel Gheo, Numele mierlei – 50 de clipuri vesele si triste, Editura Polirom. Povestirile lui Radu Pavel Gheo, un autor plin de talent, se misca lejer intre Cehov si Caragiale. Autorul priveste cand tandru, cand sarcastic lumea romaneasca in care ne ducem zilele, fiecare cum poate. Prima calitate a lui Gheo e ca stie sa povesteasca in asa fel incat cititorii sa nu se plictiseasca, lucru rar la autorii romani tineri.

Heimito von Doderer, Ultima aventura, Editura Humanitas, colectia Cartea de pe noptiera, tradu­cere din germana de Mariana Barbulescu. Autorul (1896-1966) e austriac si din cauza adeziunii la partidul nazist a fost interzis dupa razboi. S-a reabilitat scriind si aceasta nuvela, un basm de fapt. Un basm in care ni se povestesc aventurile cavalerului ratacitor Ruy de Fanez si ale scutierului acestuia, Gauvain. Cartea este admirabil scrisa, asa ca merita citita.

Sébastian Doubinsky, Cartea muta, Editura Humanitas, colectia Cartea de pe noptiera, tradu­cere din franceza de Daria-Laura Barsan. Un agrimensor (asta inseam­na topograf de cadastru) soseste pe Insulele Eoliene aflate la nord-est de Sicilia, unde trebuie sa masoare un teren pe care urma sa se construiasca un observator. Alessandro Solomonsen, asa il cheama pe agrimensor, e bolnav de cancer si medicii nu-i dau mai mult de sase luni de viata. Pe insula se indragosteste de o femeie superba…