De Citit : Reviews

Funny People – un film reusit, nu gluma

| 21 septembrie

Stand-up comedy ca subiect central. Adam Sandler in rol principal. Ca scenarist si regizor il avem pe tipul din spatele comediilor 40 Year Old Virgin si Knocked Up – JUDE APATOW. Va asteptati la umor la limita stupidului, hohote de ras, multa vulgaritate si poate ceva semi-profund in background. Ceea ce ne ofera insa Funny People este un echilibru tragicomic de umanitate si amuzament si, mai ales, un Sandler jucand unul dintre cele mai bune roluri ale sale acompaniat de doi maestri ai bunei dispozitii foarte dragi mie – Seth Rogen si Leslie Mann. Funny People este un must-see in toamna asta!
Cand un comic ajunge fata in fata cu moartea, ce poate sa iasa, decat o comedie nebuna?!
Bine, dat fiind ca este vorba despre Adam Sandler in rolul principal – cel al comicului George Simmons – va puteti astepta la o drama-comedie umana cu mesaj/mesaje subtile(e). George este un actor de stand-up comedy celebru, un adevarat model pentru noua generatie de comedieni wanna-be. In plus, are tot ce isi poate dori: un super job, o masina de lux, o casa gigant. Din pacate, viata lui George este tulburata de o vizita la medic in cadrul careia i se spune ca sufera de o maladie rara a sangelui, asemanatoare cu leucemia, si ca mai are mai putin de un an de trait pana cand boala ii va ataca fiecare particica din corp.
Odata cu aceasta veste proasta, George incepe sa se gandeasca putin mai mult la viata lui si la deciziile luate de-a lungul acesteia. Realizeaza imensa singuratate in care traieste. Umorul sau tipic de stand-up comedy sufera o pana de inspiratie, iar George nu mai reuseste sa isi scrie singur textele ca pana acum. In aceasta perioada de introspectie profunda, realizeaza printre altele ca nu are niciun prieten pe care sa se poata baza, nu are o relatie armonioasa cu familia, iar pe iubirea vietii lui, Laura, a pierdut-o in urma cu 12 ani, aceasta fiind acum casatorita si cu 2 copii. In acest context, George se intalneste cu un comedian wanna-be, deosebit de uman, Ira Wright. George il place pe Ira si il roaga sa ii devina asistent si sa ii scrie de acum incolo textele.
Intre cei 2 se naste incetul cu incetul o prietenie adevarata, iar in momentul in care afla ca boala a recidivat si ca nu va mai muri, George este decis sa isi refaca viata cu ajutorul lui Ira. Din plan fac parte reluarea relatiilor cu familia si recucerirea inimii iubitei din tinerete.
People never learn. Not even after facing death
Funny People este un amalgam reusit de umor clasic, momente de stand-up comedy extrem de porcoase, umanitate, romantism si replici dulci-amare. Psihologia personajelor este fin tratata si descoperita in profunzime.
Ceea ce se simta la un moment dat ca ii lipseste filmului Funny People este o anumita coeziune in actiune, acest lucru fiind mentionat in majoritatea review-urilor defavorabile ale filmului. As adauga la bile negre si o anumita lipsa de ritm, interesul spectatorilor alunecand usor, fiind neintretinut in anumite clipe cheie ale peliculei. De asemenea, ceea ce mai deranjeaza la Funny People un pic este durata – filmul pare la un moment dat (pe la mijloc) usor lungit. Si chiar are 146 de minute, deci poate parea usor exagerat.
Toate aspectele mai putin reusite ale filmului pot fi insa iertate de morala adanca si deosebit de suav pusa in scena a filmului. Oamenii nu prea invata niciodata. Nici nu prea se invata minte, nici nu prea invata din greseli si de cele mai multe ori spun ca de maine isi vor schimba viata si nu vor mai face X lucru, dar rareori pun in practica respectiva rezolutie. In fond, orice minune dureaza maxim 3 zile.
Prin urmare, daca ar avea parte comicul George Simmons de inca o sansa in urma unui miracol si ar avea in continuare multi ani de trait ar face acesta lucrurile mai bine? Ar fi George mai putin arogant, mai bun, mai uman, ar reinnoda relatiile cu cei care merita din viata lui? Probabil ca da, probabil ca nu. Filmul Funny People nu ne ofera verdicte finale, ci o varianta foarte apropiata de realitate cu bune si cu rele.
O alta tema centrala a Funny People este aceea a vietii actorului de comedie. Tema abordata de multe ori in literatura, teatru si cinematografie. Soarta actorului de comedie care de multe ori in spatele mastii traieste o reala tragedie. Si tema foarte bine jucata de Adam Sandler.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Regizorul Funny People este Judd Apatow, scenarist-regizor-producator-actor cu o activitate semi-interesanta la Hollywood.
Ca regizor, activitatea lui Apatow este destul de subtirica, totusi notabila, acesta regizand pana in prezent doar 2 filme: The 40 Year Old Virgin si Knocked Up. In Funny People, Apatow schimba la 180 de grabe registrul de la comedie la drama unui comic. Dat fiind ca este si scenarist al Funny People, Apatow isi permite imersiuni subtile in mentalitatea si dinamica personajelor. Apatow are in mod evident o predilectie pentru Seth Rogen, folosindu-l pe actor in toate cele 3 pelicule regizate de el. De asemenea, Leslie Mann apare si in Knocked Up.
In opinia mea, schimbarea de directie a lui Judd Apatow de la comic la comico-tragic este foarte inspirata. Iar actorul potrivit pentru aceasta schimbare nu putea fi altcineva decat Adam Sandler, actor care face foarte natural trecerea intre cele doua palete in multiple filme. In seria lunga de comedii reusite si mai putin reusite ale lui Sandler, Click este o drama comica care a atins foarte multi spectatori, amintind ideea ca viata trebuie traita si ca niciodata ambitia noastra de a deveni celebri si bogati nu ar trebui sa vina inaintea dragostei si a micilor bucurii. Sandler este un actor uman, foarte apropiat de public, iar mesajele sale sunt intotdeauna transmise intr-un mod ironic si la obiect.
Apatow a facut stand-up comedy in tinerete si probabil concluziile sale asupra acelei perioade din viata sa sunt exact cele care dau viata imaginii realiste asupra acestei lumi din Funny People. De asemenea, coincidenta face ca si Sandler sa faca parte din aceeasi lume – cea in care publicul sau doreste sa il vada mereu amuzant, ignorand zona mai putin comica a vietii acestuia.
Seth Rogen joaca un rol complex in Funny People, fiind in acelasi timp uman, naiv, invidios, empatic, comic.
Rogen si Sandler alcatuiesc un cuplu reusit, au chimie, iar relatia de prietenie inceputa stangaci intre cei doi pare credibila.
Leslie Mann este exact picanteria de care are nevoie acest duo actoricesc. Este frumoasa, luminoasa, amuzanta, exuberanta si plina de viata.

Ce mi-a placut in mod deosebit la film este modul in care este surprinsa relatia dintre cei 3 colegi de camera, interpretati de Seth Rogen, Jonah Hill si Jason Schwartzman. E de apreciat combinatia de empatie, dragoste, competitivitate, invidie dintre cei trei, iar modul relaxat in care isi rezolva conflictele este comic si dulce in acelasi timp.
In concluzie, va invit sa vizionati Funny People. Sa mergeti la cinema fara asteptari sau prejudecati la adresa distributiei.
Este cu siguranta urmatorul nivel atat pentru Sandler, cat si pentru Apatow si este unul dintre cele mai profunde filme de buna dispozitie din ultima vreme.
CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 7.5/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.3/10
Articol publicat pe Raluk.ro.