De Citit : Reviews

Avalansa – prima piesa a lui Radu Afrim la TNB

| 20 decembrie

Radu Afrim a venit in decembrie cu prima piesa la TNB. Regasim in Avalansa increderea lui in a da raspunsuri. O multime de conflicte sunt tratate cu grija si puse frumos in cuvinte intr-o scena acoperita in puf, sa nu ajunga la noi strigatul, sa nu ne acopere avalansa.

Cel mai mult mi-a placut conflictul dintre doi batrani – dupa ce se straduise sa-l apropie, ea ca semn al victoriei s-a saturat de el si in masura in care mai poate, se razbuna tardiv. El cauta cu disperare sa-si spele vina slabiciunii de altadata, astepta inca un judecator care sa-i faca dreptate, dupa o viata in care nu gasise calea sa-si ierte greseala. Este cel mai impresionant cuplu tocmai pentru ca nu a fost salvat in nici un fel, a ramas surd strigand dupa solutii in lumea noastra cea de toate zilele, in care rezolvarile nu sunt nici frumoase nici complete.

Regasim in piesa marca lui Radu Afrim, trupurile contorsionate si obligate sa-si recunoasca identitatea – trupurile intregi cu viata lor care se intersecteaza cu spiritul, cu gandurile noastre si care cateodata le rezista si reusesc sa se pastreze vii.

Este aproape placut la final momentul cand noul reuseste sa schimbe trecutul, cu grija.

In piesa apar ca niste scantei roluri: tata – fiu, mama-fiica – laitmotivul piesei este vechi-nou.

Marius Manole uimeste din nou, si Rodica Ionescu asemenea.

Asteptam mai mult curaj de la piesa lui Radu Afrim, parca atmosfera capitonata din scena s-a intins si in sala. Ma asteptam la ceva mai putin explicit. As fi vrut sa aiba mai multa incredere in spectatori. Dar in ansamblu, cu siguranta piesa merita vazuta.
Vezi aici mai multe detalii si programul spectacolului Avalansa