De Citit : Editoriale

Mircea Iorgulescu, critic si informator la Securitate

| 25 martie

Un articol din „Adevarul“ il readuce in atentie pe Mircea Iorgulescu, turnator la Securitate care a reusit sa pozeze in lider de opinie anticomunist.

Spre deosebire de alti informatori dovediti, Iorgulescu a reusit sa para exact opusul a ceea ce a fost. Si-a construit o cariera importanta pozand in lider de opinie anticomunist.

In zeci de dezbateri si articole din presa romaneasca de elita. La redactiile in limba romana de la Europa Libera si Radio France Internationale. In articolul intitulat „Mircea Iorgulescu, un puci esuat“ publicat in Romania Literara in noiembrie 2009, Cristian Teodorescu scrie ca are rezerve asupra „acuzatiei“ aduse de Bujor Nedelcovici lui Mircea Iorgulescu, ca l-a turnat la Securitate. Greseste. Nu este o acuzatie, este un fapt atestat de hartii oficiale de la CNSAS.

Publicate de Ioan T. Morar pe blogul sau inca din decembrie 2007. Hartii oficiale, cu nr. de ordine, antet si semnatura, ce poarta girul lui Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici. Am primit personal de la CNSAS, in ianuarie 2010, un document despre turnatoriile lui Mircea Iorgulescu. I-a turnat pe Bujor Nedelcovici si Dorin Tudoran care nu se opun difuzarii acestui lucru, pe Sorin Titel si Paul Barba-Neagra, care nu mai sunt, dar si pe altii care trebuie sa afle singuri, conform procedurii.

Cat a condus redactia romana de la RFI, Iorgulescu a facut sa dispara o parte a arhivei scrise si sonore, zeci de interviuri cu Paul Goma, Monica Lovinescu si alte voci ale exilului si opozitiei anti-comuniste. Documente ce trebuiau trecute pe suport digital si predate arhivei radioului si celei de la Institutul National al Audiovizualului. Invitat la RFI Romania si dupa iesirea sa la pensie, Iorgulescu si-a permis sa afirme despre Herta Müller ca a scris „carti de eliberare de obsesii si cosmaruri“. Ei, cum e ?