De Citit : Reviews

7 desene animate postapocaliptice

| 20 august

Wall-E, Godo, Nausicaa si Akira sunt personaje animate care nu impartasesc nimic din candoarea eroilor de la Disney. In asteptarea desenului animat 9, va propun un top al celor mai percutante filme de animatie cu subiecte post-dezastru.

1. Wall-E (2008)
Singurul supravietuitor al unui dezastru ecologic de pe Pamant este un robotel (Wall-E) care continua sa curete planeta dupa vreo 700 de ani. Expediati pe o statie spatiala controlata de o megacoropratie, oamenii au ajuns sa semene cu niste carnati obezi, care nu-si mai folosesc picioarele. Ajuns mai „uman” decat creatorii sai, Wall-E iti devine repede simpatic, pentru felul in care se peticeste cu fiare vechi si urmareste singurul film pe care-l poseda, Hello Dolly, dar si pentru modul in care isi striga pe nume iubita, robotica Eva. Desi este foarte putin vorbit, filmul animat a fost foarte apreciat. Pelicula iesita din studiourile Pixar a fost rasplatita cu un Oscar in 2008

2. Akira (1988)
Un megasucces japonez, Akira se petrece intr-o lume in care Tokyo a fost distrus de o explozie nucleara in Cel de-al Treilea Razboi Mondial. In noul Tokyo, un megalopolis construit pe o insula artificiala, domnesc violenta si haosul. E foarte interesant, dar deloc surprinzator, ca majoritatea anime-urilor postapocaliptice vin din Japonia, tara unor seriale animate, precum Cowboy Beebop sau Evangelion. Akira este emblematic pentru cultura japoneza, unde literatura si vizualul sunt profund marcate de trauma bombei atomice.

3. 9 (2009)
„Am avut atatea daruri si le-am risipit si acum lumea se sfarseste”, proclama trailerul filmului de animatie 9. Produs de Tim Burton si de Timur Bekmambetov, regizorul lui Wanted, noul film imagineaza o lumea in care nu mai gasesti picior de om, iar o gasca de papusoi incepe revolta contra robotilor malefici. Printre voci, ii vom auzi pe Jennifer Connelly si pe Elijah Wood. Tim Burton a integrat in filmul cu imagini generate de computer tehnica „stop motion” (cadru cu cadru) folosita deja in mai vechea sa pelicula Corpse Bride.

4. Nausicaa of the Valley of the Wind (1984)
Prima productie a celebrului studio Ghibli, Nausicaa este regizata de maestrul anime-urilor Hayao Miyazaki, responsabil pentru pelicule de animate foarte iubite ca Spirited Away sau Princess Mononoke. Actiunea din Nausicaa se petrece intr-o lume distrusa de razboi, unde oamenii traiesc din greu in asezari izolate, iar majoritatea planetei este acoperita de un soi de jungla toxica pazita de niste carabusi uriasi pe nume Ohmu. Nausicaa este tanara eroina sortita sa opreasca un nou razboi si sa descopere secretul care sta la baza renasterii lumii.

5. Space Firebird 2772 (1979)
Poate ca va amintiti cu nostalgie acest desen, difuzat la noi intr-o epoca in care nu prea aveam parte de astfel de pelicule. Poate ca n-ati uitat cat de mult il iubea robotica Olga pe eroul principal. Space Firebird 2772 este considerat acum o piatra de capatai in anime-ul de arta. Actiunea filmului regizat de Osamu Tezuka are loc intr-o spatiu unde oamenii sunt produsi in laborator si crescuti de roboti. Eroul principal, Godo, este in cautarea pasarii de foc, o creatura cu o putere imensa, in stare sa faca Pamantul muribund sa renasca din propria-i cenusa.

6. Titan AE (2000)
Actiunea acestui anime are loc la cincisprezece ani dupa ce Pamantul a fost distrus de o rasa extraterestra pe nume Drej. Intr-o lume in care oamenii au devenit ratacitori printre stele, nava Valkyrie porneste intr-o aventura menita sa infranga dusmanul si sa creeze un nou Pamant. Cu toate ca nu a fost un succes de box office, pelicula Titan AE, animata de vocile lui Matt Damon si Drew Barrymore, a devenit un film de cult pentru fanii genului. „AE” trimite la periodizare calendaristica, fiind prescurtarea de la „After Earth”. Filmul a ramas in istoria cinematografiei si pentru ca a fost pretextul primelor proiectii digitale.

7. Appleseed (2004)
Inspirat de un serial manga, filmul japonez se petrece pe un Pamant distrus de razboi, unde soldatii mai continua sa lupte, fara se realizeze ca batalia a luat sfarsit. Orasul Olympus, unde traiesc deopotriva oamenii si „bioroizii”, niste umanoizi creati artificial, este singura speranta pentru viitor. Cei ce trebuie sa apere Olimpul sunt Deunan Knute, o eroina legendara, si Briaros, fostul ei iubit, reinviat si transformat in cyborg. Descriind o lume in genul Blade Runner, filmul este mult indatorat operelor lui Philip K. Dick si Isaac Asimov, axate pe balanta delicata dintre oamenii vechi si cei noi, creati artificial intr-o lume pustiita de cataclism.

Urmareste aici trailerul filmului Nausicaa, iar aici, trailerul peliculei Akira.