Evenimente : Teatru

Visul unei nopți de vară

Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare, traducere: Nina Cassian, vineri 28 aprilie 2017, de la ora 19:00, la Teatrul National I. L. Caragiale, Sala Mare.

Comedie cu oameni si zei.

Durata: 2h. Nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Bilete: 100 de lei; 60 de lei; 50 de lei; 30 de lei reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

 

Cea mai cunoscută și mai jucată comedie a dramaturgiei universale, Visul unei nopți de vară de William Shakespeare va avea premiera la Sala Mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale din București în regia lui Petrică Ionescu, regizor de origine română stabilit în Franța. Considerat unul dintre marii inovatori în domeniul regiei de teatru, al scenografiei, operei și baletului, Petrică Ionescu semna, în 2006, tot pe Scena Mare a TNB, regia spectacolului „Burghezul gentilom” de Molière, o producție grandioasă, în distribuția căreia se regăseau mari actori. Contestat de critici, disputat, atacat, ”Burghezul gentilom” de la TNB a avut un formidabil succes de public.

Nebunul, îndrăgostitul și poetul, toți sunt alcătuiți din fantezie, spune Shakespeare. Asemenea lor, Petrică Ionescu plăsmuiește, cu această nouă montare, un extraordinar univers oniric și feeric, clocotind de erotism, instincte primare, și, mai presus de orice, de energii vitale. Un vis fantastic din magica noapte de Sânziene, țesut de imaginația unui artist de o covârșitoare originalitate, Visul unei nopți de vară de la TNB reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, bulversante construcții vizuale, balet și un excepțional fond muzical.

Un vis populat de zei și muritori, de duhuri, spiriduși și zâne, în interpretarea unor actori consacrați ai Teatrului Național, cărora li se alătură tineri artiști ai scenei bucureștene.

Visul unei nopți de vară este piesa cea mai erotică a marelui Will. Coborând obligatoriu prin experiențele și pulsațiile noastre în grotele, în beciurile cele mai joase și adânci ale conștiinței noastre, ne inițiem, revenind la suprafață mai evoluați. Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca și teatrul și viața însăși. Am descoperit deriziunea absolută și cruzimea fără scăpare a experienței amoroase. Iluziile fără sfârșit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul și umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearean”. Petrică Ionescu.