Evenimente : Teatru

TARTUFFE SAU IMPOSTORUL

TARTUFFE SAU IMPOSTORUL, sambata, 29 octombrie 2016, de la ora 19:00. la Teatrul Metropolis, Sala Mare.

Versiune scenica: Victor Ioan Frunza.

O poveste despre obsesie, spusă în versuri.
O familie fericită se destramă atunci când tatăl (Orgon) uită că are o datorie față de cei care îl iubesc și se dedică în schimb cu pasiune oarbă lui Tartuffe, un bigot care pretinde ca vorbește în numele Divinității. Este totodată o poveste despre instinct, despre nedreptate și inegalitate, animată de caractere puternice, într-o cheie de joc neașteptată și proaspătă ce amintește de actoria de film. Conflictul din sânul familiei capătă, pe rând, accente comice, dramatice și, în cele din urmă, tragice. O comedie frumoasă despre bine și rău dar și despre cât de greu e să deosebești binele de rău. Scandalul urcă pe scenă într-un spectacol deopotrivă amuzant și tulburător, crud și subtil.
Ca Teatrul. Sau ca viața.
O piesă interzisă pe care o prezentăm în formă necenzurată!
Distribuția:
(In ordinea indicată de către autor)
ADELA MĂRCULESCU (Doamna Pernelle, mama lui Orgon), SORIN MIRON (Orgon, soțul lui Elmire), NICOLETA HÂNCU (Elmire, soția lui Orgon), ADRIAN NICOLAE (Damis, fiul lui Orgon), IRINA BUCESCU (Marianne, fiica lui Orgon), ANDREI HUȚULEAC/ LUCIAN RUS  (Valère, iubitul lui Marianne), GEORGE COSTIN (Tartuffe, bigot ipocrit), CAROL IONESCU (Laurent, valetul lui Tartuffe), ELENA GHIMPEȚEANU (Flipote, fată în casă)Decorul și costumele: ADRIANA GRAND.
Direcția de scenă: VICTOR IOAN FRUNZĂ.
Jean-Baptiste Poquelin Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), scrie farse și comedii pentru exigențele Curții rafinate de la Versailles lovind dur în “prețioasele ridicule” ale vremii biciuind moravurile societății aristocratice de atunci, profitând de faptul că, se află sub protecția Regelui Ludovic al XIV-lea. Îmbinând baletul, muzica lui Lulii, dansul și teatrul, comediile sale au prins viață pe scenă în montări fastuoase.
Moliere vede realitatea umană cu ochiul poetulului comic. Preocupat să ridice în picioare spectacole menite să zugrăvească natura morală a omului și s-o îndrepte, n-a căutat să redea ideea de tristețe a existenței, ci, din contră, prin geniul său a demonstrat că e un dramaturg al râsului. Scopul lui a fost acela de a ne amuza. Și a reușit!
La vremea când scrie piesa”Tartuffe”, dramaturgul avea deja o întreagă operă, dar lipsea o capodoperă a comediei universale, unde demaschează ipocrizia de pe toate planurile vieții.
Impostorul sau “Tartuffe” știe să găsească întotdeauna cuvântul potrivit pentru Orgon sau pentru doamna Pernelle, chiar și pentru lucidul Cleant, dar nu scapă de farmecul erotic răspândit de către Elmira.
Sensibilă, frumoasă și plină de feminitate, Elmira, reprezintă pentru Tartuffe femeia dorită doar pentru o legătură pasageră.
Despre cum l-a învins Elmira pe Tartuffe, dar și despre graba lui Tartuffe de a ajunge la scopul urmărit și autotrădarea lui, precum și despre răsturnarea de situație din final veți avea ocazia să vedeți în comedia de moravuri Impostorul sau TARTUFFE.
În direcția de scenă: Victor Ioan Frunză.

Durată: 1 h 20 min.