De Citit : Editoriale

Tot conferentiezi pe gratis: barem publicul sa plateasca…

| 20 mai

Altfel te halesc fursecarii!

La ultima dezbatere publica vorbeam despre o campanie Sprite, adaptata mai de mult si la noi. Un tip din public ma intrerupe, contrazicandu-ma, sigur pe el. Bucuros ca i-am provocat omului fiori dialectici, ma vad totusi nevoit sa-l corectez: premisa lui era inexacta, chiar usor aberanta… El imi raspunde, cu dispret snob: „de fapt, eu nici ma uit la televizor!“ De fapt cui ii pasa la ce te uiti sau nu? ii adresez in gand, zambindu-i amabil. De fapt-de fapt, nici eu nu apuc sa ma uit la TV, dar consider acesta un neajuns, nu un panas cu care sa ma falesc prin cluburi fara aer conditionat… Peste niscai minute vorbeam despre Nike versus Adidas; si despre cum a cautat cel dintai brand calea catre demo(cra)tizarea mesajului si (ergo) succesul de masa.

Nici nu schitez concluzia, ca ma si trezesc corijat, din alt colt al salii: ca nu, ca Nike ar fi facut taman invers; si da-i, si combate… Ma bucur sa vad atata pofta de polemica, doar ca – adevarul istoric sta marturie – era vorba de Reebok… „Si Reebok e un caz interesant, – zic eu impaciuitor – e chiar un nivel superior de comunicare“… Sunt intrerupt la fel de brusc cu un refuz: „de fapt, pe mine nici nu ma intereseaza sportul, am fost mereu un antitalent“… Inca o data imi zic intre dintii bine stransi: cui ii pasa?! De fapt-de fapt, nici eu n-am stralucit la educatie fizica, dimpotriva; doar ca aici nu suntem la cercul frustratilor anonimi! Dezbaterea se incheie. Ne imprastiem in grupuri. Ma intretin cu o tanara artista, amatoare de dispute civilizate, la argument. Vine vorba despre publicitatea la tutun si despre noua comunicare de profil, cu atat mai creativa cu cat e mai ingradita.

Ma straduiam din greu sa-i inlatur o prejudecata care staruise toata seara, cand… banuiti ce-mi zice, decuplandu-se usor de peroratia mea!? – Ca, de fapt, ea nu fumeaza… CUI II PASA?! racnesc mut in forul meu interior. De fapt-de fapt, nici eu nu fumez, dar asta nu-mi pasa nici macar mie! Ce e cu toti gica-contra astia, oameni buni!? Nu-mi spuneti ca e noul fason „telectual“ romanesc: Monsieur Antisportiv era frantuz! Poate mai degraba e ceva in neregula cu mine, dar… de fapt-de fapt, cui ii pasa?