Evenimente : Teatru

MĂSCĂRICIUL

MĂSCĂRICIUL, după A. P. Cehov, luni, 14 ianuarie 2019, de la ora 20:00, la Teatrul National I.L.Caragiale, Sala Mare.

Traducerea textelor: Izolda Vârsta.

Regia: Horaţiu Mălăele.
Decorul: Nina Brumuşilă.
Costumele: Adriana Popa.
Muzica: George Marcu.

Fotografii de Cosmin Ardeleanu.

Dramatizarea şi adaptarea scenică: Niculae Urs şi Horaţiu Mălăele.

Data premierei: 27 Februarie 2005.

„Actorii sunt cuceritori şi prin măiestria jocului lor ţin sala cu respiraţia tăiată de emoţie. Rar la un spectacol se poate simţi liniştea tensionată a sălii în care publicul ascultă atent replica, dar şi izbucnirea aplauzelor spontane la scenă deschisă, pentru a răsplăti unele secvenţe. Maeştrii acestei performanţe sunt Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs. În orice rol îl întâlneşti pe Horaţiu Mălăele nu poţi decât să-l admiri. De astă dată însă, el s-a întrecut pe sine. A jonglat cu abilitate accentele comice cu cele dramatice, trecând dezinvolt de la râs la tristeţea lacrimii şi a conceput în complexitate personajul său, actorul Vasili Vasilici Svetlovidov, nefericit după 40 de ani de carieră. Descoperim în acest spectacol şi valoarea unui alt interpret, un actor senzaţional, Niculae Urs, în rolul sufleorului de o viaţă a lui Vasili. […] Relaţia dintre cei doi este migălos studiată, cu momente teatrale memorabile. […] Pentru creaţiile celor doi, nota zece pare prea mică. […]
Spectacolul are un aspect general filmic, scenele sunt construite din imagini parcă desprinse din tablouri celebre, prin decorul funcţional, de excepţie al Ninei Brumuşilă şi costumele Adrianei Popa. […] Costumele, cu migală lucrate, au multe accesorii semnificative, de exemplu, mitenele lui Nikita, pantalonii lui Vasili, etc. Şi pentru imaginea scenografică remarcată de public prin plastica sa desăvârşită, nota zece pare prea mică.
Măscăriciul este un eveniment teatral de suflet pentru orice spectator, chiar şi pentru acela care calcă rar prin teatre. Nu îl va putea uita multă vreme, îl va amuza copios, dar şi impresiona, privind altfel actorii şi viaţa lor. […] Măscăriciul rămâne o bijuterie de preţ a actualei stagiuni, ce în mod sigur, în timp, va depăşi suta de reprezentaţii.”
Ileana Lucaciu