Evenimente : Teatru

Furtuna

Furtuna, după William Shakespeare, sambata, 1 octombrie 2016, de la ora 19:30, la Teatrul National I. L. Caragiale, Sala Mare.

Regia: Alexander Morfov;
Traducere: Radu Nichita, Nina Cassian;
Decoruri: Nikola Toromanov;
Costume: Andrada Chiriac;
Asistent regie: Patricia Katona;
Asistent Scenografie: George Pomponiu (decor), Daria NiGht (costume);
Muzică: Lucian Maxim (pregătire muzicală);
Ilustraţie muzicală: Alexander Morfov;
Coregrafie: Florin Fieroiu;
Lighting design: Chris Jaeger.

Dată premieră: 27-04-2014.
Durata spectacolului: 3 ore. Pauză: da.

Distribuţia: Prospero: Ion Caramitru; Miranda: Crina Semciuc; Caliban: Mihai Călin; Ariel: Istvan Teglas; Ferdinand: Alexandru Călin; Sebastian: Gavril Pătru; Antonio: Ioan Andrei Ionescu; Alonso: Andrei Finţi; Gonzalo: Vitalie Bichir; Stephano: Marcelo-S Cobzariu; Trinculo: Mihai Calotă; Marinari, Spirite, Creaturi ale insulei: Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Idris Clate, Ionuț Toader, Axel Moustache,
Eduard Adam; Nimfă: Alexandra Poiană.

Bilete: VIP – 100 lei (loja oficială) Cat. I – 50 lei Cat. II – 40 lei Cat. III – 20 lei (cu reducere).

Piesă romantică, scrisă la 1611, comedia „Furtuna” este o adevărată piatră de încercare pentru creatorii de teatru, fiind montată rar şi de obicei de mari personalităţi. Pentru regizorul bulgar Alexander Morfov, întâlnirea cu această piesă a fost de la început un succes. În 1996 a avut premiera la Naţionalul din Sofia, iar, patru ani mai târzium i-a adus recunoaşterea şi la Sankt Petersburg, unde spectacolul de la Teatrul „V.F.Komissarjevskaia” a fost recompensat cu premiul rusesc Masca de aur.

Alexander Morfov este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai scenei bulgare contemporane, premiat în ţara natală şi peste graniţe, cu spectacole montate în toată lumea. În România este binecunoscut publicului datorită precedentei realizări de la Teatrul Naţional Bucureşti, „Vizita bătrânei doamne” (nominalizat la premiile UNITER la categoria „cel mai bun spectacol”), precum şi cu ocazia celor două spectacole de mare succes jucate, în turneu, pe aceeaşi scenă, „Exilaţii”, după Ivan Vazov, şi „Don Juan”, după Molière.

Inclusă în grupul pieselor romantice şi apreciată ca fiind ultima dintre capodoperele marelui scriitor englez, „Furtuna” este o poveste despre uzurparea puterii şi trimiterea în exil, dar şi despre iertare, în urma unei lupte oculte, susţinută cu „arme” de magie albă, într-o lume a contrariilor, ce adună într-un loc forţele telurice şi pe cele serafice, energiile bune cu cele rele, concreteţea vieţii şi plămada iluzorie a visului.

Personaj romantic complex din dramaturgia shakespeariană, Prospero va fi descifrat de Ion Caramitru, aflat la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, după Eduard al III-lea (2008) şi Macbeth (2011). Totodată, este o revenire, după mai bine de trei decenii asupra piesei în care l-a întruchipat, în 1978, pe Ferdinand, în direcţia de scenă a maestrului Liviu Ciulei, având-o parteneră, în rolul Miranda, pe Mariana Mihuţ.