Evenimente : Teatru

Doi x Doi – Tigrul de Murray Schisga si Amantul de Harold Pinter

Doi x Doi

Tigrul
de Murray Schisga

Amantul de Harold Pinter

Regia: Vlad Stănescu
Scenografie: Ioana Creangă
Ilustraţie muzicală: Vlad Stănescu
Mişcare scenică: Florin Fieroiu
Dată premierei: 03-10-2012
Durata spectacolului: 2 ore şi 15 minute
Pauză: da

Distribuţia:
Gloria (Tigrul): Amalia Ciolan
Benjamin (Tigrul): Marcelo-S Cobzariu
Sarah (Amantul): Maia Morgenstern
Richard (Amantul): Mircea Rusu

Un spectacol-coupé prezentat la noua Sală Mică în cadrul proiectului „Uşi deschise pentru toţi", format din piesele într-un act Tigrul de Murray Schisgal şi Amantul de Harold Pinter, puse în scenă de regizorul Vlad Stănescu.
Două surprinzătoare poveşti de iubire şi despre nebănuitele ei faţete, în care aflăm că dragostea poate lua naştere în cele mai neaşteptate împrejurări, dar şi cât de greu se menţine vie flacăra pasiunii.
Un spectacol dulce-amărui şi pe alocuri picant, ca însăşi iubirea, un veritabil „catastif al amorului" în variantă modernă, în care succesul e asigurat, în primul rând, de remarcabila performanţă a actorilor.

Cronici
"Spectacolul "2X2" de la T.N.B pare croit anume pentru gustul pervertit al plătitorului de bilet contemporan. Fără ostentaţii şi găselniţe, fără imaginaţie debordantă, fără pretenţia de a fi un mare spectacol. Are însă un regizor minuţios şi atent la detalii, cu respect pentru spectator şi actorii cu care lucrează. Nu am simţit nicio secundă că sunt minţită; e poate cel mai cinstit spectacol pe care l-am văzut în ultima vreme. De la titlu şi până la aplauze am avut această senzaţie extrem de reconfortantă. (…) pleci cu un zâmbet sincer şi sentimentul că ai petrecut o seară la un spectacol bun. Nu excepţional, nu revoluţionar, nu avangardist. Normal. Avem nevoie şi de normalitate din când în când, iar ea e atât de rară!"

Alina Epingeac, Yorick – Poveste cu surprize. 2X2 la TNB

"Cei patru actori – Amalia Ciolan, Marcelo S. Cobzariu, Maia Morgenstern şi Mircea Rusu – reuşesc momente de adevăr şi chiar autentic teatrale (mai ales ultimii doi). Din acest unghi de vedere, se poate spune că distribuţia şi-a făcut treaba, pe alocuri chiar cu entuziasm (vezi Maia Morgenstern, cea care are această calitate de a se abandona fiecărei propuneri regizorale, cu aplomb şi pasiune nedisimulate). De asemenea, Mircea Rusu ne oferă o mostră din talentul şi experienţa sa care îmi par încă insuficient exploatate (dar simt că momentul lui de glorie se apropie)."

Răzvana Niţă, Port.ro – Când matematica de-acasă nu se potriveşte cu cea din teatru

"Premiera care a avut loc miercuri seara, în nou născuta Sală Mică a Teatrului Național din București, "Doi x doi", cuprinde două piese într-un act, variațiuni pe aceeași temă: "Tigrul" de Murray Schisgal și "Amantul" de Harold Pinter. Unii comentatori au plasat textele în zona teatrului absurd, deși tot ce se întâmplă cu personajele are o logică perfectă.
Scrutând cu o privire ironică valorile familiei burgheze, năclăită în conveniențe și rutină, ambii autori pledează pentru evadarea din cotidian cu ajutorul celui mai performant vehicul: imaginația. În ambele piese, eroii își vindecă singurătatea punându-și în aplicare fanteziile erotice. (…)Marcelo S. Cobzariu întruchipează minunat "monstrul" grosolan și nemilos care, de fapt, nu este decât un omuleț frustrat, sensibil și foarte însetat de iubire."

Gabriela Hurezean, Cronica Română – DoixDoi = Jocurile minţii în iubire
"Vlad Stănescu propune o abordare simplă, fără prea mari intervenţii regizorale, lăsând poveştile să vorbească de la sine. Interpretarea actorilor nu dezamăgeşte, fiind pusă în slujba imaginii de ansamblu a spectacolelor şi nu neapărat în conturarea unui anumit personaj care să epateze. Nu epatează, ci asigură fluiditatea unui spectacol echilibrat ca atmosferă."
Sabina Bălan, Liternet.ro – Doi x doi (Tigrul & Amantul)