Evenimente : Spectacole

Rita

Opera Rita, creatie a compozitorului Gaetano Donizetti, a fost interpretata in premiera nationala miercuri, 16 martie a.c., incepand de la ora 19:00, in foaierul galben al Operei Nationale Bucuresti (ONB). Spectacolul este o productie a Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul ONB si face parte din proiectul Opera Rara, care isi propune sa ofere publicului capodopere putin cantate pe scenele lirice din Romania si din lume.
Regia spectacolului ii apartine lui Catalin Voineag, castigator al Premiului Musica viva (2009), decernat de Forumul Muzical Roman. Scenografia este semnata de Dragos Abagiu, care debuteaza la ONB in calitate de scenograf cu aceasta productie. Miscarea scenica este conceputa de coregrafa Maria Popa.
"Rita – o femeie moderna. De ce moderna? Pentru ca ii comanda sotului? Poate ca da. Pentru ca are propria afacere? Posibil. Atunci… deoarece este la a doua casatorie? Nu chiar. Atunci, de ce? Pur si simplu pentru ca, luate separat, aceste motive nu sunt suficiente: doar impreuna pot alcatui un profil al femeii moderne! Bineinteles, nu Rita este prototipul. Ar insemna ca am inteles gresit sensul emanciparii femeii. Din fericire, dragostea este atemporala… " Catalin Voineag, regizor artistic
Rita, ou Le mari battu a fost compusa de Gaetano Donizetti in anul 1841, pe un libret de Gustave Vaêz. A fost reprezentata pentru prima data dupa moartea compozitorului, pe 7 mai 1860, la Opéra Comique din Paris, fara sa obtina un prea mare succes. In Italia a avut premiera in 1876 la Napoli. A fost redescoperita si primita cu caldura de public la Teatrul Piccola Scala din Milano, in 1965.
Opera Rita, creatie a compozitorului Gaetano Donizetti
Spectacol prezentat de SEOB in Foaierul Galben al Operei Nationale.
Cu:
Veronica Anusca – Rita, Narcis Brebeanu – Beppe, Vasile Chisiu – Gasparo
Regia: Catalin Voineag
Scenografia: Dragos Abagiu
La pian: Lidia Butnariu