Evenimente : Filme

Un spion care stia prea multe / Tinker Tailor Soldier Spy

Filmul Un spion care stia prea multe / Tinker, Tailor, Soldier, Spy este adaptarea pentru marele ecran a romanului lui John le Carré, un clasic al genului si un imens succes de librarii. Thrillerul este regizat de Tomas Alfredson (Let The Right One In), adaptarea scenariului le apartine lui Bridget O’Connor si Peter Straughan, cu: Gary Oldman, Kathy Burke, Colin Firth, din 3 februarie, la cinema.
In 1973, Razboiul Rece face in contnuare ravagii in planul relatilor internationale. Serviciul Secret al Marii Britanii (SIS), cunoscut sub numele MI6, cu nume de cod “Circus”, face eforturi ca sa tina pasul cu serviciile de spionaj ale altor tari pentru a mentine siguranta Marii Britanii. Seful “Circului”, cunoscut sub numele de “Control” (John Hurt), trimite agentul operativ Jim Prideaux (Mark Strong) in Ungaria, dar misiunea acestuia esueaza, iar Control e fortat sa-si dea demisia, la fel ca locotenentul care e mina sa dreapta, George Smiley (Gary Oldman), un agent de cariera cu simturile ascutite. Smiley e chemat, insa, de subsecretarul de stat Oliver Lacon (Simon McBurney) pentru a fi reangajat in secret, pentru ca exista temerea ca Circul e compromis de un agent dublu, sau e o cartita care lucreaza penru Uniunea Sovietica si pune in pericol Anglia.
Ajutat de un agent mai tinar, Peter Guillam (Benedict Cumberbatch), Smiley ia la verificat activitatile Circului din prezent si din trecut, dar urmele cirtitei ramin ascunse pina cind agentul de teren Ricki Tarr (Tom Hardy) il contacteaza in mod neasteptat pe Lacon. In timp ce lucra sub acoperire in Turcia, Ricki s-a indragostit de o femeie maritata, Irina (Svetlana Khodchenkova), care pretinde ca poseda informatii de o importanta cruciala. Separat, Smiley afla ca Conrol a scurtat lista suspectilor, reducind-o la cinci nume. Acestia sint ambitiosul Percy Alleline (Toby Jones), pe care Smiley l-a numi “Tinker”, alunecosul arogant Bill Hayden (Colin Firth), numit “Tailor”, loialul Roy Bland (Ciaran Hinds), numit “Soldier”, infiptul Toby Esterhase (David Dencik), numit si “Saracul”, dar si… Smiley insusi. Inainte ca alarmantul adevar sa iasa la iveala, cei implicati vor trece prin situatii emotionale si fizice care vor escalada pina la paroxism.