De Citit : Editoriale

Auzi voci

| 27 octombrie

Celelalte viitoare fiinte

Daca esti atent, poti sa remarci in jurul tau o multime de voci. Artificiale. Computerizate. De la cea a doamnei care anunta statiile in metrou pana la cele enervante, de GPS. Nu ne vorbesc niste fiinte umane, ci niste cipuri. Cea mai comentata distractie tech din ultima saptamana este Siri, domnisoara care locuieste in noul iPhone 4S si raspunde la intrebari, scrie SMS-uri dupa dictare, iti spune prognoza meteo sau unde gasesti o pizza buna. (Cauta pe Youtube, vei gasi suficiente demo).
Noul telefon va crea, cred, o moda. Buzz-ul creat de Siri este semnificativ. Siri a devenit jucaria preferata a maturilor care au pus mana pe noul telefon. Se prea poate ca vocile computerizate, bazate mai mult sau mai putin pe inteligenta artificiala, sa devina din ce in ce mai raspandite. De-a dreptul banale.
Cam asa a fost si cu ecranul tactil: o vreme nu s-a impus, functiona imperfect dar intre timp a ajuns o functie comuna gadgeturilor hi-end. Asadar, in doi-trei ani este posibil sa discutam din ce in ce mai mult cu echipamentele electronice. De exemplu, sa-i ordonam televizorului, atunci cand venim acasa, "Deschide canalul cutare!“. Sa rugam computerul sa ne citeasca ultimele stiri. (Softuri text-to-speech destul de bune exista deja, inclusiv in limba romana.) Sau sa-i cerem expresorului o cafea tare. Taciturnii si introvertitii vor prefera probabil ca in continuare sa apese butoane, dar cei mai multi vor fi incantati sa dea ordine chestiilor cu cipuri. Interesant este ca in Statele Unite Siri este o voce feminina, in timp ce variantele de iPhone destinate Frantei si Marii Britanii vin by default cu o voce masculina.
Explicatia posibila: barbatilor din aceste tari nu le prea convine sa primeasca indicatii de la o femeie. Complicat, domnule, cu vocile astea virtuale!