Evenimente : Filme

Scurt/4: Istorii de inimă neagră (2014)

Program 28 Noiembrie – 4 Decembrie
Grand Cinema
Vineri, Duminica, Luni 15†:15, 19†:40
Sambata 15†:20
Marti 14†:50
Miercuri, Joi 15†:15

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă, Trece şi prin perete, Kowalski şi Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiţi, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, moarte, pe diferite tonuri.

O lume nouă (co-producţie România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranţi români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagonişti sunt Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean şi Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leşe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.

Trece şi prin perete (regia şi scenariul Radu Jude), distins cu Menţiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeţ, Ion Arcudeanu şi Gabriel Spahiu sunt protagoniştii acestei istorii inspirate de Cehov.

Kowalski (regia şi scenariul Andrei Creţulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Şerban Pavlu şi Dorian Boguţă, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariţie specială.

Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte, cu Adina Şteţcu, Paul Radu, Dragoş Sora şi Eugen Matei Lumezianu în distribuie. Câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezenţa extraordinară, într-o ipostază cu totul neaşteptată, a Angelei Similea.