Evenimente : Filme

Ochi negri / Oci ciornie

Comedia romantica Ochi negri / Oci ciornie, un film dramatic cu Isabella Rossellini, regizat de Nikita Mikhalkov, povestea frivolului si afemeiatului Romano Patroni (Marcello Mastroianni intr-un rol de bufon), care se indragosteste pana si de proaspata sotie a prietenului sau.
Devenit chelner pe un vapor de lux, arhitectul italian Romano Patroni relateaza cu nostalgie si umor povestea vietii sale unui prieten. Casatorit cu o femeie foarte bogata pe nume Elisa, acesta insista sa povesteasca mai mult despre misterioasa si delicata rusoaica Anna Sergeyevna, pe care a intalnit-o la un sanatoriu si de care s-a indragostit. Povestea se complica cand Romano o intalneste pe proaspata sotie a prietenului sau.
Mikhalkov surprinde alaturarea a doua tipologii diferite, cea slava si cea latina, foloseste flashback-uri filmate in culori deschise, alb si crem si ironia fina.
"Filmul propune o apropiere maxima de Cehov prin intermediul esecului in viata, atat de draga scriitorului: aici vedem un barbat fara vointa necesara realizarii visurilor sale, avand constiinta trista a incapacitatii propriei personalitati”, a scris Tom Milne in Monthly film bulletin, in 1988.