Evenimente : Filme

Neinfrant / Invictus (SUA, 2010)

Bazat pe romanul "The Human Factor: Nelson Mandela and the game that changed the world" al autorului John Carlin, filmul "Neinfrant" relateaza povestea reala a modului in care presedintele de culoare Nelson Mandela (Morgan Freeman) si-a unit fortele cu Francois Pienaar (Matt Damon), capitanul echipei de rugby a Africii de Sud, cu scopul de a-i unifica pe locuitorii tarii sale.
Filmul incepe in momentul eliberarii lui Nelson Mandela din inchisoare, dupa 27 de ani, ca detinut politic al guvernului sud-african, pentru miscarile disidente impotriva apartheid-ului care a macinat Africa de Sud intre 1948 si 1990. In acest timp, persoanele de culoare nu au avut dreptul la vot si la libera circulatie. Toate acestea au durat pana in 1994 cand Mandela, eliberat din inchisoare din 1990, a fost ales presedintele Africii de Sud, prin voturile negrilor care au luptat in strada pentru a-si castiga dreptul la vot.

Mandela reuseste sa-si impuna, incet dar sigur, viziunea sa unificatoare si reconcilianta asupra fiecarui om din jur: pornind de la garzile sale de corp, in cadrul carora angajeaza persoane de culoare deopotriva cu albi, concentrandu-se apoi asupra echipei nationale de rugby-Springboks, si ajungand pana la masele largi, care incep sa se reconcilieze, sub influenta uriasei forte spirituale reprezentata de Mandela.