Evenimente : Filme

Incendii / Incendies (2013)

Adaptare dupa piesa de teatru a lui Wajdi Mouawad, filmul Incendii / Incendies, regizat de Denis Villeneuve, este o poveste emotionanta care aduce ororile razboiului la un nivel foarte personal si dezvaluie intr-un mod puternic dar, in acelasi timp poetic, urmele adanci ale violentei si forta miraculoasa a dorintei de supravietuire.

Nominalizat la Oscar in 2011 pentru Cel mai bun film strain, "Incendii" a obtinut Premiul pentru Cel mai bun film, sectiunea Venice Days la Festivalul de Film de la Venetia; 8 Premii Genie pentru Cel mai bun film, Regie, Imagine Sunet, Montaj, Editare Sunet, Scenariu, Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Lubna Azabal); Vancouver Film Critics Circle: Premiile VFCC pentru Cea mai buna actrita intr-un film canadian (Lubna Azabal), Cel mai bun film, Cel mai bun regizor intr-un film canadian. Festivaluri: Veneţia 2010 (Giornate degli autori), Toronto 2010, Telluride 2010

In timp ce notarul Lebel (Rémy Girard), asistat de gemenii Jeanne Simon si Marwan (Melissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette), citeste testamentul mamei lor Nawal (Lubna Azabal), acestia sunt uimiti sa vada ca este vorba despre doua scrisori: una pentru tatal lor, despre care se credea ca e mort, şi alta pentru fratele lor de a carui existenta au aflat abia atunci.

In tot acest mister, care invaluie mostenirea lasata de mama lor, Jeanne gaseste explicatia tacerii in care se retrasese Nawal in ultimele saptamani din viata. Jeanne e hotarata sa plece imediat in Orientul Mijlociu pentru a cerceta cat mai amanuntit trecutul familiei despre care realizeaza ca nu stie aproape nimic.

Simon ramane insa indiferent la aceste intrigi lasate in urma de o mama care a fost mereu distanta şi rece. Cu toate acestea, dragostea pentru sora lui este atat de puternica incat se hotaraste sa o insoteasca pe aceasta in descoperirea arborelui genealogic si al trecutului lui Nawal, o mama foarte diferita de cea pe care o stiau ei.
Cu ajutorul lui Lebel, gemenii refac povestea femeii care i-a adus in aceasta lume, descoperind o soarta tragica, marcata pentru totdeauna de razboi si ura dar, in acelasi timp, si o femeie cu un curaj exceptional.