Evenimente : Filme

Doua lumi in muzica

Filmul romanesc Doua lumi in muzica, regia Radu Gabrea, un film coupé despre doua lumi culturale, cea a muzicii klezmer si cea a muzicii clasice a sasilor din Transilvania, pe cat de diferite ca stil, pe atat de fascinante.
Primul film al coupé-ului, Concerte la Biserica Neagra, reprezinta o evocare istorica si muzicala, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania, Biserica Neagra.
Lacas de cult, Biserica a reprezentat de-a lungul timpului si un spatiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din randul sasilor transilvaneni.
Filmul il surprinde pe dirijorul Andreescu intr-un concert sustinut la Biserica Neagra, in care prezinta publicului o parte dintre lucrarile acestor compozitori, in cea mai mare parte descoperite de el insusi.
Cautandu-l pe Schwartz, al doilea film al coupé-ului, evoca istoria muzici klezmer, cu inflexiunile sale similare doinei romanesti, prin intermediul calatoriei personale in Romania, in cautarea stramosilor, a celebrei cantarete de muzica klezmer Elizabeth Schwartz.
Regizorul Radu Gabrea continua astfel reconstituirea istoriei muzicii klezmer, Cautandu-l pe Schwartz reprezentand de fapt partea a doua a documentarului Romania! Romania!, lansat in 2006.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.