Evenimente : Filme

Culoarea Sentimentelor / The Help

Filmul Culoarea sentimentelor / The Help este o poveste despre curaj, speranta si prietenie, imbogatita cu doze mari de umor, o poveste despre schimbari sociale pornita de la intamplari care nu se spuneau pana atunci decat in soapta. Regizorul Tate Taylor spera ca acest film va face spectatorii “sa-si aduca aminte despre istoriile personale care vorbesc despre oameni care au insemnat mult pentru ei. Filmul este un indemn la amintire si la recunostinta".

Filmul este bazat pe romanul omonim, “The Help”, un best seller lansat in 2009 de scriitoarea Kathryn Stockett si laudat de critici, care a ramas pe locul 1 in Topul New York Times al celor mai vandute carti timp de 6 saptamani.
Culoarea sentimentelor este o poveste universala, induiosatoare, spusa cu umor si speranta, despre puterea de a genera schimbare. Filmul, prin personajele sale amuzante si curajoase, in care spectatorii se pot regasi cu usurinta, este unul inspirational si, in acelasi timp, incurajator. Cele 3 personaje centrale gasesc o cale de a-si face auzita vocea, de a triumfa si de a deveni eroii propriilor vieti.

Actiunea se petrece in Jackson, Mississippi, in anii’ 60. Eugenia “Skeeter” Phelan, proaspata absolventa, se afla in cautarea unei slujbe ca scriitoare. Spre deosebire de alte fete din oras, Skeeter este concetrata pe construirea unei cariere si, drept urmare, dispusa sa amane casatoria si intemeirea unei familii, spre uimirea prietenelor ei, dar si a mamei sale. Atunci cand i se propune sa ocupe o pozitie la ziarul local, pentru redactarea unei rubrici de sfaturi utile despre intretinerea casei, tanara ii cere ajutorul lui Aibileen, servitoarea celei mai bune prietene de-ale ei.

In scurt timp, cele doua femei pornesc un proiect clandestin menit sa aduca la lumina conditia sociala a servitoarelor de culoare din Jackson. Proiectul editorial este inspirat de ideea a unui editor de carte din New York si influentat de povestile pe care tanara scriitoare le descoperazilnic in jurul sau.
Celor doua li se alatura in scurt timp o a treia complice, sincera Minny Jackson, o servitoare de 33 de ani, rationala si sceptica la inceput in privinta proiectului. Cele trei femei extraordinare isi cladesc prin intermediul povestilor impartasite o relatie de prietenie surprinzatoare, care va dinamita regulile societatii din perioada respectiva si care, totodata, le expune unui mare risc.

Actritele din rolurile principale sunt, la randul lor, remarcabile si autentice. Rolul lui Aibileen, personajul cel mai puternic al filmului, este interpretat de dubla castigatoare a premiului Tony, Viola Davis, de asemnea nominalizata la Premiile Academiei (pentru “Doubt” si “Eat, pray, love”). Viola reda foarte bine personalitatea personajului, o femeie complexa si ravasita.

Favorita pentru rolul curajoasei scriitoare a fost, de departe, Emma Stone (“Easy A”, “Zombieland”), in special datorita vulnerabilitatii dezvaluite intr-o serie de scene de comedie. Actrita isi descrie personajul astfel: “Un pic neadaptata social. Nu a fost vreodata rebela, s-a conformat mereu regulilor societatii in care traieste, ale familiei si ale prietenilor. Dar, cand vine vorba de scris, pe masura ce trece timpul si povestea se desfasoara, incepe sa-si dea seama ca mentalitatea ei este progresista, spre deosebire de cea a oamenilor din orasul sau. Intr-un fel, este o poveste de maturizare pentru Skeeter”.
Rolul vorbaretei Minny este interpretat de talentata actrita Octavia Spencer (“Dinner for Schmucks”, “Seven Pounds”). Actrita povesteste ca personajul Minny a insemnat mult mai mult decat afisarea propriei personalitati. “A o juca pe Minny a reprezentat dezbracarea de influenta personalitatii mele si crearea personajului autentic – o femeie puternica, plasata intr-un mediu apasator, o sotie supusa abuzului, mama a cinci copii si… o bucatareasa excelenta.”
Din 4 noiembrie pe ecrane si in Romania