Evenimente : Filme

Apocalipsul Acum / Apocalypse Now (SUA, 1974)

Drama de razboi Apocalipsul Acum / Apocalypse Now, un film de actiune si aventuri sub regia lui Coppola, povesteste calatoria capitanulului Willard (Martin Sheen) insarcinat sa-l lichideze pe colonelul Kurtz (Marlon Brando), un fost ofiter de rang inalt care inebuneste, creandu-si propria lume in adincul junglei din Vietnam.
Martin Sheen reflecta mai mult asupra experientelor avute in cariera sa militara, filmul capatind un accent ciudat si hipnotizant. Il intilneste pe Oscar (Robert Duvall), alt ofiter care si-a pierdut mintile si care adora "mirosul de napalm, dimineata". Impreuna cu escadrila sa de elicoptere, Duvall ia cu asalt satele vietnameze si distruge tot ce sta in cale.

Multe situatii de acest gen conduc la transformarea actiunii intr-un adevarat haos.
Filmul, inspirat din romanul lui Joseph Conrad, Inima Intunericului, este unul dintre cele mai mari filme despre sau impotriva razboilui care s-au realizat vreodata.
“In termeni artistici, Apocalipsul acum a devenit un film istoric; in termeni financiari – o superproductie. Filmul este mai putin o meditatie asupra razboiului cat mai degraba o incercare de a ne face sa-l simtim visceral, cum niciun film nu s-a hazardat s-o faca”, a scris Micael Dempsey in Sight and Sound, in1979.
"Filmul este, ca si romanul lui Conrad care l-a inspirat, o dubla calatorie: una fizica si spirituala, o dubla intoarcere la surse: explorarea cutezatoare a unui tinut necunoscut, dezvoltarea progresiva a unei figuri ambigue, pierdute in inima tenebrelor si care se disipeaza de indata ce apare”, a scris Olivier Eiquem in Dictionnaire des films Larousse, in 2002.