Evenimente : Expo

IARNA LA NOI

Muzeul National de Istorie a Romaniei are placerea sa anunte vernisajul expozitiei temporare cu titlul Iarna la noi, care va avea loc vineri, 23 decembrie 2011, orele 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucuresti, in prezenta directorului general al institutiei dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Expozitia foto-documentara “IARNA LA NOI” va propune o incursiune in istorie, prin prisma evenimentelor petrecute in perioada “anotimpului rece” (sau, mai precis, in decembrie, ianuarie si februarie). Imagini, documente si texte vor sustine demersul nostru si vor cauta sa creeze o imagine cat mai complexa a iernii romanesti.

Iarna inseamna nu numai zapada si sarbatori ci si… istorie. Pentru ca, de-a lungul timpului, iarna a fost martora unor evenimente importante, speciale, interesante din trecutul nostru.

Daca ar fi sa ne referim, pentru inceput, doar la actiunile cu caracter militar, vom constata ca pe timp de iarna treceau dacii Dunarea inghetata si atacau proviciile romane din Balcani; la fel cum a facut si Vlad Tepes sau Mihai Viteazul, cand porneau impotriva otomanilor; tot iarna au avut loc doua dintre marile confruntari militare ale lui Stefan cel Mare (Baia, decembrie 1467 si Vaslui, ianuarie 1475), iarna a fost consfintita prin lupta Independenta Romaniei (1877 – 1878) si acelasi anotimp a fost martor al dezastrului armatei romane in Primul Razboi Mondial, la retragerea in Moldova si la rezistenta eroica din iarna lui 1917.

Nu putem sa nu aducem in discutie evenimente, petrecute iarna, care au influentat in mod decisiv istoria Romaniei: unirea din 1859 si cea din 1918 (momente care a marcat nasterea si desavarsirea statului roman modern) sau abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Populare.

Iarna a fost si anotimpul revolutiilor si rascoalelor: in ianuarie 1821 dadea Tudor Vladimirescu “Proclamatia de la Pades”, in februarie 1907 incepea rascoala taranilor in timp ce, in decembrie 1989, revolutia, pornita la Timisoara si desavarsita la Bucuresti, punea capat regimului comunist in Romania.

Trecand la un domeniu mai putin violent, observam cum anotimpul alb, este, poate mai mult decat altele, unul propice realizarilor culturale, stiintifice si artistice. Putem aminti numeroase premiere jurnalistice (primul cotidian, prima gazeta transilvaneana tiparita in intregime cu caractere latine, prima revista romaneasca de pedagogie, prima revista de satira sau prima publicatie de folclor), inaugurarile marilor institutii de spectacol (Teatrul National din Iasi, Teatrul National din Bucuresti, Filarmonica Romana, Opera Nationala) sau infiintarea unor institutii de stiinta (Institutul Geologic, Institutul de Istorie din Cluj, Institutul Social Roman).

Tot iarna are loc si inaugurarea edificiului Universitatii din Bucuresti si al celui al Ateneului roman; si nu trebuie sa uitam faptul ca debutul literar al lui Mihai Eminescu se petrece tot in mijlocul iernii (ianuarie 1866) sau ca premiera operetei “Crai Nou”, a lui Ciprian Porumbescu, se desfasoara pe fundalul alb al zapezii (in 1882).

Si, desigur, iarna a insemnat, odinioara ca si acum, bucuria copiilor si adultilor deopotriva, emotia marilor sarbatorilor religioase si a obiceiurilor implicate de acestea.

Expozitia foto-documentara “IARNA LA NOI” este deschisa in perioada 23 decembrie 2011 – 20 februarie 2012 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9.00 – 17.00.