Evenimente : Conferinta

Conferinţӑ Alex Vasiliu – Trei portrete româneşti din istoria jazz-ului: Eugen Ciceu, Guido Manusardi, Marius Popp

Conferinta_Alex_Vasiliu_Trei_portrete

Conferinţӑ Alex Vasiliu – Trei portrete româneşti din istoria jazz-ului: Eugen Ciceu, Guido Manusardi, Marius Popp

Alex Vasiliu
Pasiunea pentru jazz a jurnalistului cultural Alex Vasiliu este divers documentatӑ în emisiunile portret de  televiziune pe care le realizeazӑ din 1992 la Iaşi (cu Marius Popp, Johnny Răducanu, Jancy Korossy), în rubricile de jazz ale revistelor Convorbiri literare, Cronica, Cronica veche, în cӑrţile de gen publicate şi în programul Festivalului Internaţional de Jazz „Richard Oschanitzky” pe care îl conduce ca director artistic (1999-2008).

Eugen Ciceu, Guido Manusardi și Marius Popp sunt trei muzicieni de la a căror naștere se împlinește în 2015 un număr rotund de ani. Firește, nu doar acesta este motivul pentru care vor fi omagiați la Bucharest Jazz Festival. Ei şi-au înscris, fiecare într-un mod aparte, numele în istoria muzicii clasice a secolului XX (jazz-ul).

Eugen Ciceu a continuat tradiția reprezentată de Modern Jazz Quartet, Jacques Loussier, Dave Brubeck, Swingle Singers sau Richard Oschanitzky prin care s-a dovedit posibilitatea armonizării concepției academice europene de compoziție cu modul de creație spontană, tipic jazzului american.

Guido Manusardi este primul jazzman din străinătate interesat o viață de tradiția muzicală românească, pe care a acomodat-o limbajului și expresiei jazz-istice americane.

Marius Popp poate fi considerat unul dintre cei mai autorizați exponenți ai binomuluiJazz în România – Jazz Românesc. Adept al jazzului modal, estet al armoniilor moderne, luxuriante, ritmician de forță, compozitor nutrit din melosul tradițional românesc, pedagog respectat, Marius Popp este un nume emblematic al jazzului.