De Citit : Editoriale

Google rupe lantul

| 25 ianuarie

Navigatorul Google Chrome este cea mai recenta sfidare a firmei Google la adresa lui Microsoft. Si nu numai…
[email protected]

Google a declansat un nou <razboi al sistemelor de navigatie>, comparabil cu cel din anii ’90, cand Microsoft, cu Internet Explorer, a iesit invingator din confruntarea cu Net­scape Navigator. Pana in momentul de fata, Internet Explorer, a carui pozitie dominanta se datoreaza sistemului de exploatare Windows, era folosit de 60 pana la 80% din internautii din intreaga lume, singurul concurent fiind Firefox, conceput de Mozilla si, pentru calculatoarele Apple, navigatorul WebKit.
Lansand Google Chrome, pe care il ofera spre descarcare gratuita, firma de la Mountain View, lider incontestabil al pietei publicitare pe internet, face un nou pas in incercarea de a controla toate resursele retelei globale: imagini, stocare de imagini video, stocare de carti, unelte statistice, bloguri, cartografie, mesagerie on line, mail, informatii… Google avea cea mai buna oferta pentru accesul la informatii, acum ofera si cutia in care se pot aranja informatiile, sau altfel spus ofera si o caroserie pentru motorul masinii… Ideea dezvoltatorilor de la Google este ca in curand nici nu va mai fi nevoie de Windows.
Google Chrome este in curs de evaluare. Primele impresii sunt favorabile in ce priveste functionalitatea si mai ales viteza de afisare a paginilor web. Problema, rapid subliniata de unii dintre utilizatorii avizati, este licenta de utilizare.
Google permite utilizarea serviciilor sale, in principal cautarea diferitelor continuturi, in schimbul acordului de a primi publicitati. Mai mult, Google Chrome filtreaza continuturile consultate. Cele cu caracter sexual. Numai? In plus, utilizatorii accepta divulgarea anumitor date personale si a continuturilor consultate sau create, unor entitati terte. Care sa fie acestea? Si pe ce criterii? Dupa cum spunea un internaut, Google Chrome nu este altceva decat un imens spyware!