Evenimente : Concerte

Trupa Coras si Ad-Hoc la Clubul Taranului

Oricine vrea sa fie irlandez de St Patrick’s Day!
Unele popoare fac ample parade cu prilejul St Patrick’s Day, cea mai lunga ajungand pana la patru kilometri, altii vopsesc strazi si chiar rauri in verde. Ziua Nationala a Irlandei ii aduce un omagiu Sfantului Patrick, misionarul care a crestinat Irlanda, explicand Sfanta Treime cu ajutorul trifoiului cu trei foi. De aici asocierea cu culoarea verde.
Ambasada Irlandei, impreuna cu Culture Ireland si Asociatia Interculturala de Traditii va invita la o sarbatoare de cinci zile. Pentru ca ne plac irlandezii, cu tot cu muzica si dansuri, anul acesta serbam prin St Patrick’s Day Tour.
CORAS, trupa de muzica traditionala din Irlanda, impreuna cu dansatorii de la Irish Way si cu grupul oradean de muzica medieval-celtica, AD HOC, vor sustine concerte in cadrul unui mini-tur: miercuri, 16 martie, La Historia (Centrul Vechi), joi, 17 martie,Joyce’s Pub (langa Cismigiu), vineri, 18 martie, Clubul Taranului (Muzeul Taranului Roman), duminica, 20 martie, Irish Music Pub (Cluj Napoca).
Toate concertele incep dupa ora 21:00. Trupa Ad Hoc va deschide fiecare seara cu un recital cu lucrari proprii, dar si cu prelucrari dupa trupele internationale de gen: Blackmore’s Night, Loreena McKennitt etc.
Irish Way, singura trupa din Romania dedicata in exclusivitate dansului irlandez traditional, va sustine muzica si buna dispozitie cu miscari specifice si chiar va invata publicul sa danseze ”pe irlandeza”. Pozitia si tinuta sunt esentiale. Le veti deprinde, daca participati la St Patrick’s Day Tour.
CORAS vine chiar din Irlanda. Cei patru muzicieni au optat de mici pentru muzica traditionala. Formula de concert este specifica: vioara, acordeon, chitara si bodhrán (instrument de percutie specific irlandez). Recitalul Coras este impartit in doua reprize. Cea de-a doua ilustreaza si exemplifica dansurile irlandeze.
Asadar, in perioada 16 – 20 martie, ai multe prilejuri si motive sa te faci irlandez. Primul pas este sa inveti sa urezi St Patrick’s Dayin irlandeza: Beannacht Lá Fhéile Pádraig!
CORAS
O trupa formata din patru muzicieni: Emma Sweeney – vioara si voce (Manchester), Peter Staunton – acordeon (Dublin), Robbie Walsh – bodhrán (Dublin) si Kevin Corbett – chitara (Mayo). Grupul a fost infiintat in 2009 si a calatorit in jurul lumii, promovand muzica traditionala irlandeza si melodiile de dans pline de viata. Pana in prezent, Coras a sustinut recitaluri in Irlanda, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia si Danemarca. Aptitudinile, experienta si prezenta scenica a acestor patru muzicieni de renume se combina pentru a crea spectacole memorabile, savurate de public.

Peter Staunton (acordeon buton): Peter Staunton este un musician care canta la acordeon, din Blackrock, Dublin. Elev al legendarul John Regan, inca de la o varsta frageda, Peter a cautat tutela unor muzicieni de marca, printre care O’Mahony, Paul Brock, O’Connor Máirtín, Byrne Dermot si Joe Burke. Peter are un master in muzica traditionala irlandeza de performanta de la Universitatea din Limerick, in 2009. Acum canta in diverse trupe printre care Coras si Loose. De asemenea, este preocupat de productie si sunet, pe care le studiaza, dorindu-si sa fie un musician complet.

Emma Sweeney (vioara): Emma a inceput sa cante la o varsta frageda, atunci cand paintii ei (irlandezi) au trimis-o sa studieze fluierul cu profesoara Marian Egan. A optat pentru vioara la varsta de 10 ani, sub indrumarea lui Colin Farrell si mai tarziu cu Andy Dinan (The Bad Shepherds). Capacitatea muzicala a Emmei a fost, fara indoiala, hranita de Mike McGoldrick care i-a dat noi directii de exprimare artistica, atat in ceea ce priveste muzica de fluier, cat si cea a vioarei. In 2005, la varsta de 18 ani, Emma a pornit un proiect in Kolkata, India, in care preda fluierul pentru 300 de copii ai strazii si orfani din mahalalele orasului. In 2010, Emma creat si a predat un curs de vioara irlandeza la Band on the Wall, legandarul loc de intalnire a jazz-ului cu muzica lumii din Manchester. De asemenea, a inregstrat un EP numit The Other Crossing. Emma s-a intors in studio in februarie, pentru a lucra la albumul ei de debut.

Robbie Walsh (bodhrán): Robbie Walsh este din Tallaght, Dublin. Robbie a studiat percutia de la varsta de 12 ani, incepand chiar cubodhrán – instrumentul traditional de percutie din Irlanda. Profesor si mentor i-a fost Dowling Noel. In 2007, a participat pentru prima data la un concurs si a castigat titlul de campion, la Dublin. In anul urmator, a primit titlul All Ireland Fleadh Cheoil. Robbie a calatorit foarte mult, cu diverse grupuri de muzicieni, dar si ca artist solo. Este foarte cautat si apreciat ca profesor , dar si ca performer, colaborand cu muzicieni si trupe de prestigiu.

AD-HOC este proiectul unor tineri studenti sau absolventi ai facultatilor de specific, care doresc sa promoveze muzica din vechime. Au ales muzica medievala, pentru melodicitatea ei specifica, melodicitate care o pastreaza actuala si o face sa fie iubita de categorii de public diverse. Studiind, au descoperit ca muzica medievala face bine si la inima si la minte. Asa ca si-au propus sa o daruiasca mai departe.
Au construit un repertoriu divers, cu bucati muzicale preluate din Evul Mediu, dar si cu prelucrari dupa trupele internationale care promoveaza cu succes acelasi gen: Blackmore’s Night, Loreena McKennitt etc.
Componenta trupei Ad-Hoc este definita chiar de numele trupei. Ad-Hoc este un proiect deschis in permanenta miscare. Chiar daca line-up-ul trupei este format din sapte membri, Ad-Hoc se bucura de maxima flexibilitate. Show-urile sunt personalizate, creativitatea fiind punctul forte al trupei, care are chiar deschiderea de a deveni proiect interactiv, atunci cand situatia permite.
Line-up actual:
Sergiu Boldor – vioara I
Adrian Bologa – vioara II
Paul Szanto – violoncel
Flaviu Serentoc – contrabas
Kiss Carol – chitara clasica
Lucian Simon – percutie
Dan Olar – percutie
Trupa Ad-Hoc a aparut in iunie 2009, intr-o formula de doar doi membri: Sergiu Boldor (vioara) si David Pusta (chitara).
Primul concert Ad-Hoc a avut loc intr-un clubul oradean Cafeneux, in iulie 2009. La scurt timp, trupa a fost invitata sa sustina un recital la Zilele Cetatii Oradea.
In 2010, componenta s-a schimbat. David Pusta s-a indreptat spre alte proiecte. Lui Sergiu Boldor i s-a alaturat Adrian Bologa (vioara), care si-a asumat si orchestrarea pieselor, plus aranjamentele muzicale. Astfel, cei doi au inceput lucrul la noi materiale.
Componenta s-a intregit curand, cu Igor Antoniuc la chitara si Said Ali la percutie, creindu-se un ansamblu pitoresc din punct de vedere muzical, dar si vizual. Apoi, in Ad-Hoc a fost cooptata si Alexandrina Chelu la voce, o solista cu reputatie in domeniul muzicii medievale.
Prima aparitie in noua formula a avut loc la Festivalul Medieval de la Brasov, mai 2010. Au mai avut loc concerte la Festivalul Luminii (Oradea), Ora Pamantului, StudFest, expozitii, lansari de carte, diverse evenimente culturale sau mondene.
In decembrie 2010, trupa Ad-Hoc a sustinut primul turneu de promovare in Resita, Timisoara, Arad, Oradea, Cluj si Zalau. In mod foarte incurajator, publicul de club, adept al tipurilor de muzica asa-zis comerciale, a intampinat muzica medievala cu interes si a primit proiectul Ad-Hoc cu caldura.