Evenimente : Concerte

Mino Cinelu si Theodosii Spassov

Mino Cinelu si Theodosii Spassov – Bucharest Jazz Festival, sambata, 24 septembrie 2016, de la ora 20:15, in Piata Geoerge Enescu.

Recunoscuți drept doi dintre cei mai mari muzicieni multi-instrumentiști din lume, Mino Cinelu & Theodosii Spassov își unesc forțele pentru o premieră ca Duo.

Considerat unul dintre percuționiștii cei mai mari și creativi din lume, Mino Cinelu a studiat pentru prima dată chitara în copilărie, descoperind ulterior tobele și percuția și devenind un muzician profesionist la doar 16 ani. Călătorind între Londra, New York, Paris, Martinica și alte orașe din lume, a colaborat cu nume sonore din diverse genuri muzicale – Miles Davis, Kate Bush, Sting, Weather Report, Herbie Hancock, Lou Reed, Vicente Amigo, Stevie Wonder, Peter Gabriel.

Cântăreț, compozitor, producător multi-instrumentist, Mino și-a câștigat reputația de „om al tuturor talentelor”. Are două albume solo: “Mino Cinelu”, “Quest Journey” și a semnat coloana sonoră pentru „La Californie”, film premiat la festivalul de film de la Cannes. A finalizat recent cel de-al patrulea album și lucrează la o strategie de distribuție la nivel mondial.

Theodosii Spassov a început să studieze cavalul, unul dintre cele mai vechi instrumente din Europa, bogat în ton și în posibilitățile tehnice, la școala de muzică Kotel și la Academia de Muzică și Dans din Plovdiv, Bulgaria. A dezvoltat un stil unic de a cânta la instrument combinând folclorul tradițional cu jazz, fusion și muzică clasică.

De peste 20 de ani, a avut turnee în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Australia, Canada și Statele Unite. În 1994, a concertat cu Sofia Women’s Radio Choir, care a obținut premiul Grammy pentru „Le Mystere Des Voix Bulgares”. În aprilie 1995, revista Newsweek l-a numit unul dintre cei mai talentați muzicieni din Europa de Est, menționând că “a creat un nou gen muzical.”

Theodosii Spassov și-a adus contribuția în 20 de CD-uri, patru proprii, remarcate la nivel mondial. A înregistrat teme muzicale pentru filmele compozitorilor italieni Carlos Siliotto și Ennio Morricone, „An Italian Story” și „The Breakout of the Innocent”. La ce-a de-a patra ediție European Jazz Night, a participat alături de muzicieni de jazz precum Winton Marsalis. În Bulgaria, a primit recent titlul de „Muzicianul Anului”. Este directorul artistic al celebrului grup “PHILIP KOUTEV Ensemble Of Music, Drama And Dance” și membru al companiei irlandeze de muzică și dans „Riverdance” (1998-2001). În prezent, este solistul Radioului Național din Bulgaria.

Printre colaborările sale se numără: Jazz Linia, Trio „Bulgarka”, Dave Liebman, Dimitrios Vassilakis, Andy Sheppard, Yldiz Ibrahimova, Jamey Haddad, Vesselin Nikolov, Albert Mangelsdorf, Mark Johnson, Ivo Papazov, Trilok Gurtu, Radio Sofia Orchestras, Kazumi Watanabe, Acoustic Version, Glen Velez, Rabih Abou-Khalil, Milcho Leviev, Dionisis Savopulos.