De Citit : Editoriale

Romania! Te pup. (Teatru! Acum.)

| 11 noiembrie

Romania! Te pup. FNT-2009 a crescut cu acest spectacol.

Nu sunteti de acord!? Oameni de teatru! Va pup.

Subiectul? Uratenia unei tari careia tot mai multi dintre locuitori ii spun (sau si-ar dori sa-i spuna) "Te pup"… si nu se uita-n urma. Altii dintre ei sunt fortati sa isi castige aiurea traiul, chiar daca n-ar pleca din zona nici impinsi. Contextul: Romania acum, ce pare (nu… este!) la fel de "parasibila" de aborigenii sai azi, ca si ieri… O Romanie ca un compartiment de tren de clasa a III-a, desi scrie ca-i a II-a. Tara asta e urata nu prin ea insasi, ci chiar prin locuitorii sai, din care-atatia au lasat-o sau vor s-o lase-n spate.

Care de altfel nu sunt vinovatii. Uratenia li se induce. Prin ghiseele de tot felul la care sunt obligati s-astepte si sa se umileasca, prin trenurile cu care sunt fortati sa se miste cu intarziere, prin mirosurile si zgomotele si kitch-ul pe care le produc ei insisi in traiul lor cotidi­an si pe care sunt nevoiti sa si le suporte reciproc. Sa fie clar: spectacolul rade implicat, de dodoloata-ntreaga si se refera la "cetatenii" ei reali. Nu la cei cativa care o sug si cheltuiesc de 1000 sau 5000 de ori mai mult decat "castiga" vitele de munca si de vot.

Dar nici la voi, cei care cititi chestia asta si care mergeti la teatru sa participati la un inalt act artistic. Sunteti putini. Sunteti o "nisa" ingusta a tarii. Veniti la teatru ca la ceva care nu poa’ sa puta. Piesa asta pute. Regia pute. Actorii p…actorii (culmea, doi, de varsta respectabila), cum au putut participa la o mizerie aculturala? Teatrul. Unde e? Unde e frumusetea sa? Unde e piedestalul? Grecii antici… ce vremuri care nu mai sunt. Si nici ca vor mai reveni, cu noi-venitii-n teatru. Ei, bine ati venit, va zic. Au oamenii nevoie de revolta, deci si scena…