Evenimente : Concerte

Lee Konitz Quartet

ARTIST IN RESIDENCE – LEE KONITZ QUARTET, duminica, 17 iunie 2018, de la ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare .

Lee Konitz Quartet

All The Things You Ever Wanted to Be

Lee Konitz – saxofon alto (US)

Florian Weber – pian (DE)

Jeremy Stratton – contrabas (US)

George Schuller – tobe (US)

Unul dintre cei mai particulari saxofonişti alto şi unul dintre puţinii artişti care în anii ’50 nu urmau influenţele lui Charlie Parker, Lee Konitz a avut dintotdeauna o curiozitate muzicalӑ ieşitӑ din comun ce l-a împins constant spre experimente sonore de succes. Cântӑ cu Jerry Wald şi atrage atenţia cu solo-urile acompaniate de Claude Thornhill & His Orchestra în 1947. Începe sӑ studieze cu Lennie Tristano care îl influenţeazӑ masiv şi îi cultivӑ gustul pentru improvizaţie. Lee Konitz fӑcea parte din nonetul lui Miles Davis în momentul când acesta s-a desprins de mainstream-ul muzicii de jazz şi a înregistrat sesiunile Birth of the Cool (1948-1950). La începutul anilor ’50 începe sӑ îşi caute propriul drum în cariera jazzisticӑ. În anii ’60 este deja un nume consacrat al „cool jazzului”, iar stilul sӑu influenţeazӑ din ce în ce mai mulţi artişti. Cântӑ cu numeroase legende ale jazzului precum Chet Baker, Henri Renaud, Clare Fischer,  Albert Mangelsdorff, iar în 1992 câştigӑ prestigiosul Jazzpar Prize.

Fiul unui profesor de muzică și a unei cântărețe de opera, Florian Weber începe studiul pianului de la vârsta de patru ani. În timpul liceului cântă cu diverse grupuri de jazz și de muzică clasică și merge în turnee ca solist în diverse orchestre filarmonice. Obține o bursă la Berklee College of Music și, ulterior studiazăcu John Taylor, Paul Bley, Richie Beirach și Lee Konitz.

În 2013 a primit Echo Music Prize pentru cel mai bun muzician instrumentalist, iar în 2014 i se acordă WDR Jazz Prize pentru improvizație de jazz.

Originar din New York, Jeremy Stratton a cântat cu nume precum Paul Motian, Rashied Ali, Brandon Seabrook, Morris Acevedo, Jeremy Udden, Dave Pietro, Joey Baron, Rodney Green, Jeff Williams. În prezent concertează cu Lee Konitz Quartet și Grassroots Effort, alături de saxofoniștii Adam Kolker și Jerome Sabbagh. A înregistrat albume împreună cu Quartet Doloroso, Blue Willow Trio, Jeremy Udden Quartet și George Schuller Trio. Jeremy Stratton l-a însoțit pe Charlie Haden în turneele de promovare ale albumului Liberation Music Orchestra.

George Schuller este fiul compozitorului și profesorului Gunther Schuller, cel care a inventat termenul „Third Stream” pentru mișcarea muzicală care combină jazzul cu muzica clasică. Fratele său este contrabasistul Ed Schuller. Bateristul american a studiat la Berklee College of Music, iar în 1984 a înființat big bandul Orange than Blue în care au cântat muzicieni precum Andrew D’Angelo, Dave Douglas, Tim Hagans și Matt Darriau. George Schuller este liderul grupurilor Circle Wide, The Schulldogs și este membru al formațiilor lui Lee Konitz, Michael Musillami.

Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.