De Citit : Editoriale

ImproVision on Generosity

| 09 decembrie

Unii merg la sala saptamanal. Eu voi merge la generozitate lunar. Sambata seara duduia Bucurestiul de evenimente, dar nu cred ca mai surprind fidelii acestei rubrici daca eu am ales LaBomba.
Da, acolo, in spatele pietii de flori Rahova (Uranus), in ceva ce aminteste a casa de cand au aparut templele din jur, functioneaza de vreo doi ani un centru comunitar pentru copiii (romani si romi) din cartier.
In weekend, in LaBomba a fost inaugurata o serie de concerte sustinute de "artistii prieteni" ai comunitatii Rahova-Uranus. Prietenia din propozitie inseamna, concret, ca fondurile care se strang din efortul lor artistic sunt destinate sustinerii activitatilor Centrului.
Primii prieteni pe care i-am ascultat au fost Sorin Romanescu, Mandela (Marius Gagiu) si DJ Vasile (Lucian Stan).
Multivalentul Mandela a impresionat audienta folosindu-si vocea, flautul, cavalul si un djembe. Cand spun ca a impresionat audienta ma refer si la pustii din comunitate, prezenti in par la spectacol: Marius/Mandela a chiar evocat efectul fascinatiei pe care a provocat-o asupra copiilor citand declaratia de suprema admiratie a unuia dintre baietii rahoveni: "Man, esti foarte tare! Esti… Connect R!" (ce-i drept, s-a cam codit Mandela pana sa-l citeze). Iar ca sa ne fie clar cum si-a castigat acest grad nobiliar, Mandela i-a invitat pe copiii membri ai grupului Biluna pe scena, pentru un jam session.
Prezenta cu gura pana la urechi a pustilor percutionisti a eliberat de ultimele cenzuri foamea de improvizatie a adultilor. Nu l-am mai vazut niciodata pe Sorin Romanescu razand pe scena atat de des si cu pofta ca acum; mi-a parut atat de eliberat de morga aparitiilor de severa sobrietate incat pana si chitara s-a jucat diferit; cat despre Lucian, l-a pus grav la treaba pe Vasile, ca doar in carca DJ-ului a picat pacostea armonizarii atator geniali artisti.