Evenimente : Concerte

Jyväskylä Big Band

Jyväskylä Big Band feat. Elena Mîndru & Tuomas J. Turunen – Bucharest Jazz Festival, miercuri, 21 septembrie 2016, de la ora 21:30, in Piata George Enescu.

Jyväskylä Big Band este un grup profesionist versatil, specializat în muzica contemporană de big band, cu o istorie de câteva decenii, fiind înființat în Finlanda în anii ’70. De-a lungul timpului, grupul a colaborat cu soliști, compozitori și lideri de big band-uri renumiți din Finlanda și din străinătate – Lucas van Mejrvik, Antti Rissanen, Lars Lindgren, Charles Tolliver, Scott Stroman, Yaniv Nachum, Jukka Perko. Din 1995, dirijor permanent și lider al grupului este Ilkka Mäkitalo.

Jyväskylä Big Band este unul dintre cele mai active grupuri din domeniu, desemnat câștigător în 2012 în cadrul Finland Big Band Competition și creditat cu premiul de artă al Consiliului de Artă din Finlanda Centrală în 2007. A participat la evenimente și festivaluri de jazz din Finlanda, Europa (Amsterdam, Berlin, Londra, Praga), Cuba și Rusia (St. Petersburg).

Printre proiectele grupului se numără seria inovatoare de concerte Ensikäsityksiä, ce include un concert anual în care toate lucrările sunt prezentate în premieră de Jyväskylä Big Band, de compozitori finlandezi și internaționali. Pentru 2016, Jyväskylä Big Band a inițiat o colaborare cu Elena Mîndru și Tuomas J. Turunen, care au fost invitați să fie soliști ai grupului și să scrie piese noi pentru a-i îmbogăți repertoriul.

Elena Mîndru face parte din generația de tineri muzicieni de jazz. De origine română, rezidează în Finlanda, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. De-a lungul carierei, a primit numeroase premii la competiții și festivaluri de jazz din Europa, cea mai importantă experiență având loc în iulie 2012, în Elveția, când a fost premiată și apreciată de către juriul prezidat de Quincy Jones la Montreux Jazz Voice Competition (Premiul al II-lea și Premiul Publicului).

A susținut peste 400 de concerte în întreaga lume, în SUA (New York), în Franța (Paris), Olanda (Rotterdam, Amsterdam), Danemarca (Århus, Aalborg), Suedia (Stockholm), Estonia (Tallinn), Finlanda și România. Cântăreața de jazz e deținătoare a unui masterat în interpretare și compoziție de jazz obținut în 2013 prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazzul la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca. Activează în calitate de cântăreață de jazz de peste 13 ani și ca antrenor vocal de peste 7 ani.

A lansat două albume de jazz ca band leader, prin intermediul propriului label, EM Records, și a colaborat ca solistă de jazz cu European Jazz Orchestra, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”,  Big Band-ul Forțelor Aeriene Finlandeze și cu alte grupuri de renume din Europa.

Elena Mîndru este, totodată, compozitor, absolvind studiile de licență în compoziție. Își compune mare parte din muzica sa, inclusiv piese pentru orchestră simfonică, big band, cvartet de coarde și multe altele.

Tuomas Juhani Turunen este un pianist și compozitor din Helsinki. Și-a început studiile la renumita Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. În ultimii ani, a fost pianist independent în diferite ansambluri, de la pian solo la ansambluri mici și big band-uri, concertând în Finlanda și Europa. A compus și a fost aranjor pentru big band-uri și combo-uri mici. Grupurile în care este implicat activ sunt Elena Mîndru Finnection, Fifth Avenue, Anna Inginmaa & Tuomas J. Turunen duo și Big Band-ul Forțelor Aeriene Finlandeze.