De Citit : Știri

Romanii domina short-listul FILMINUTE 2009!

| 11 septembrie

Mereu cu o prezenta puternica, filmele romanesti de la Filminute au fost extrem de apreciate la cea de-a patra editie a FILMINUTE.
Cinci filme din Romania au iesit in acest an in finala exclusivista de 25 de filme a festivalului international de film de un minut si au cucerit deja atentia presei si publicului din toata lumea.
In fruntea grupului excelent al filmelor romanesti gasim comedia HOW DO YOU DO, regizata de Gabriel Achim. Filmul, al carei motto este „absurditatea nu cruta pe nimeni”, a fost laudat de renumitul critic de film al ziarului Guardian, Ronald Bergan, pentru felul in care „ofera sugestii inventive pentru modul in care am putea raspunde la cea mai banala intrebare cotidiana”. Filmul este de asemenea favoritul blogului canadian „The New Mainstream”, care a apreciat „sincronizarea si montajul stralucite si comice combinate cu utilizarea perfecta a sunetului/muzicii”. Redactorilor de la Cinemagia le-a placut cum „filmul livreaza caustic-umoristic raspunsuri inedite ca sa iesi cu bine din impas (cu referire la titlul filmului)”.
Filmul HEATWAVE, al jurnalistului veteran si corespondentului Le Monde din Bucuresti, Mirel Bran, genereaza si el multe impresii si recenzii. The Guardian, din nou, l-a desemnat ca pe un film ce trebuie vazut, in timp ce Cinemagia a notat simplu “asa-i romanul!”. Filmul va fi de asemenea prezentat in viitorul apropiat pe site-ul francez lefilmfrancais.com.
Bogdan Dumitrescu se reintoarce in selectia finala a Filminute cu GELU VS. ALEX. “Printre multele inscrieri minunate ale cineastilor romani din acest an”, scrie revista Canadian Immigrant, “veti gasi aceasta mica perla ce analizeaza caracterele comune dintre baieti”.
THE GOATS al lui Valentin Mocleasa a fost foarte apreciat pentru executia fara cusur a unui din cele mai cunoscute proverbe romanesti, la fel si felul in care, potrivit criticului de film de la Time Out Romania, Alex Nasaudean, acesta rezoneaza “mult dupa ce minutul magic s-a sfarsit”.
Regizorul britanic/ roman John Riley intregeste lista de concurenti romani de la Filminute 2009 cu productia filmata minunat si editata apocaliptic, RAPTURE. De asemenea, filmul ii are in distributie pe bine-cunoscutii actori romani, Emil Hostina (Sex Traffic, Ondine) si Anca Androne.
“Inca o data, am fost impresionati de filmele romanesti inscrise in acest an la festival”, spune John Ketchum, Director Executiv si Presedinte al Juriului. “Dintre toate cele 55 de tari care au participat, Romania s-a plasat din nou in top 3, in ceea ce priveste calitatea si cantitatea filmelor inscrise. Multe filme romanesti care nu au reusit in acest an au avut, de asemenea, un calibru incredibil de mare. Ceea ce se intampla cu filmele romanesti la Filminute oglindeste succesul enorm pe care filmele romanesti de durata mai lunga il au pe arena globala. Este marturia spiritului cineast incredibil ce exista in Romania. Nu sunt deloc surprins ca publicul si criticii sunt inamorati de acest grup al filmelor romanesti si ma astept la o acoperire mediatica mult mai mare a lor, pe parcurs ce festivalul evolueaza”.
“Prezentarea romaneasca la Filminute 2009 este cu atat mai impresionanta, cu cat am lua in considerare faptul ca noi am vizionat peste 2000 de filme anul acesta, inainte de a decide cei 25 de finalisti”, afirma celalalt Director Executiv Filminute, Sabaa Quao. “Indiferent de viteza de crestere a Filminute, Romania ii tine pasul. Este un exemplu sclipitor a ce poate fi posibil atunci cand oamenii sunt pasionati de film si dispusi sa-si asume riscuri. si chiar daca ne place sa spunem ca nici o tara nu detine monopolul asupra povestilor spuse bine, Romania cu siguranta nu duce lipsa lor!”
Cei 25 de finalisti Filminute reprezinta 13 tari: Argentina, Belgia, Canada, Germania, Italia, India, Irlanda, Romania, Serbia, Republica Slovaca, Tailanda, Marea Britanie si SUA. Juriul Filminute 2009 este compus din designer-ul si cineastul Hillman Curtis; romancierul pakistanez, cu resedinta la Londra, castigatoare de numeroase premii, Kamila Shamsie; Tham Khai Meng, Worldwide Creative Director la Ogilvy & Mather; Pamela Biénzobas, un critic si jurnalist chilean, cu resedinta in Franta, Vice-Presedinte al FIPRESCI; si, castigator al premiilor Grammy, designer grafic si tipograf, Stefan Sagmeister.
In fiecare an, pe parcursul lunii septembrie, Filminute prezinta o selectie extraordinara de filme pentru vizitatorii din toata lumea, ca acestia sa vizioneze, sa noteze si sa voteze online. Premiul “Best Filminute” si alte 5 mentiuni sunt decernate de catre juriul distins al Filminute. Publicul este invitat sa voteze pentru favoritul sau din festival, pentru a alege castigatorul premiului din partea publicului. Premiile Filminute vor fi anuntate la 8 octombrie, 2009.
Mai multe detalii – pe www.filminute.com .
Puteti sa urmariti Filminute pe Twitter la http://twitter.com/filminute .
Utilizatorii Twitter sunt invitatti sa-si identifice postarile lor legate de Filminute prin tag-urile #1M sau #Filminute.