De Citit : Știri

PUBLICUL – juriul oficial al competitiei de la ANONIMUL

| 07 august

Marele Premiu al Festivalului de film ANONIMUL, in valoare de 3000 de dolari, precum si cele doua premii in valoare de cate 1000 de dolari pentru scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie vor fi acordate in acest an exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la acest eveniment.
In perioada 10-16 august 2009, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, publicul, ce are in continuare acces gratuit la proiectiile din cadrul celei de-a sasea editii a festivalului, va fi invitat sa aleaga dintre 7 lungmetraje din 7 tari diferite, propuse in competitie de selectorul Ludmila Cvikova.
Votarea va avea loc sambata, la Clubul Festivalului, si presupune completarea unui formular postat pe site-ul Cinemart.ro.
Se va putea vota exclusiv in locatia si intervalul comunicat de organizatori, pe calculatoarele puse la dispozitie in Club, ce vor avea deschisa doar pagina de vot realizata de Cinemart.ro (parte a trustului Green Publishing – Green Media Channel, alaturi de site-urile Happyfish.ro, Greenchannel.ro si Sistersmagazine.ro), partener media principal ale evenimentului.

Decizia organizatorilor de a transforma publicul in juriu n-a fost privita cu ochi buni de o serie de critici de film, insa, in opinia Ludmilei Cvikova, ANONIMUL este un festival mic care se bucura de un public implicat, iar intuitia profesionala ii spune ca aceasta este cea mai buna decizie. Cvikova a amintit de festivalul Midnight Sun al fratilor Kaurismaki, un model de educare a publicului care se aplica si in cazul ANONIMULUI.

Directorul festivalului, Miruna Micu-Berescu, este de parere ca premiul acordat de public reprezinta un lucru ce poate fi de folos distribuitorilor de film, pentru ca da masura gustului cinefililor.
“Este o nouate pentru care suntem pregatiti”, a spus zambind presedintele onorific al festivalului, Marcel Iures, in cadrul conferintei de presa desfasurate vineri, 7 august.
Ce-i drept, la doua dintre editiile anterioare, premiul publicului de la ANONIMUL a coincis cu decizia juriului.
Iar la acest festival, unde anul acesta organizatorii asteapta peste 5000 de spectatori, se poate vorbi de un public avizat, activ, care poate sustine cu o voce comuna o idee clara despre ce-ar vrea sa vada cu adevarat la cinema.

Competitia include titlurile: WRONG ROSARY (Turcia), TULPAN (Kazakhstan), CEALALTA IRINA (Romania), TREELESS MOUNTAIN (Coreea de Sud), A WEEK ALONE (Argentina), STELLA (Franta), 199 TIPS TO BE HAPPY (Chile).
Despre 5 dintre cele 7 filme din competitie (adica fara cel coreean si cel francez), publicul poate discuta cu realizatorii acestora, ce vor fi prezenti la festival.

La sectiunea scurtmetraj de fictiune, publicul are de ales dintre 24 de lucrari dintre care 9 romanesti, iar in competitia de scurtmetraje de animatie vor fi prezentate 18 filme, dintre care 4 din Romania.
Filmele din competitia de scurtmetraje au fost selectionate de Irina Margareta Nistor si Ludmila Cvikova.

In afara de filmele din competitii, publicul e invitat sa urmareasca productiile incluse in programul paralel – Actori deveniti regizori si producatori: AWAY FROM HER (R. Sarah Polley), THEN SHE FOUND ME (r. Helen Hunt), SLEUTH (R. Kenneth Brannagh), TUBE TALES (r. Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor), THE TEHUACAN PROJECT(r. Andrew Lauer) – sau in sectiunea ECODOCS.
Despre SLEUTH publicul poate afla mai multe detalii chiar de la producatorul filmului, Simon Moseley, ce va fi prezent la Sfantu Gheorghe.

Filmul propus de HBO in acest an la ANONIMUL este documentarul AUSTRALIA, regizat de Claudiu Mitcu si produs de Libra Film.

SATUL FILMULUI va gazdui si o serie de concerte. Primul dintre acestea reprezinta o colaborare in premiera intre Lucian Ban (pianist si compozitor roman de jazz ce locuieste la New York), Silent Strike (“copilul teribil” al muzicii electronice romanesti), chitaristul Sorin Romanescu si artistul vizual Dan Basu.
Astfel, marti, 11 august, de la 21:15, cei prezenti la Sfantu Gheroghe pot urmari un experiment live intitulat Songs for Andy Warhol’s Screen Tests, o combinatie de jazz, muzica ambientala, texte ale poetilor americani Allen Ginsberg si Wlilliam S. Burrough, muzica electronica, toate ilustrand 10-12 din cele 500 de teste filmate de Warhol in anii ’60 – ’70 (ce aveau ca subiecti actori, dansatori, regizori etc). La ANONIMUL vor mai performa Maria Magdalena Danaila (folk), Cvartetul Ambiance (muzica clasica), Dj GOJIRA (muzica electronica), Nicu Patoi, Berti Barbera.

Filme interesante care nu sunt distribuite in mod obisnuit in cinematografe, muzica buna, marea, delta, soarele, fac casa buna cu ANONIMUL, asa ca daca nu v-ati hotarat inca unde sa mergeti in concediu, faceti-i o vizita saptamana viitoare.
Daca ramaneti acasa dar vreti sa fiti mereu in contact cu atmosfera festivaliera din delta, in fiecare seara, de la 19.30, Ileana Barsan si Florin Barbu va invita sa urmariti o emisiune speciala, realizata la ANONIMUL, cu invitati dintre cineasti si cinefili, transmisa pe www.cinemart.ro.
Pentru cinefilii bucuresteni, Fundatia Anonimul aduce toate filmele din competitia de lungmetraj si o mare parte din scurtmetraje la Muzeul Taranului Roman, intr-un program special, din 18 pana in 23 august!.