De Citit : Știri

Doua expozitii de neratat la TIFF 2009

| 29 mai

In cadrul celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania, amatorii de arta fotografica sunt invitati la doua expozitii care nu trebuie pierdute.

Incepand de sambata, 30 mai, ora 13.00, si pana pe 7 iunie, la Galeria Muzeului de Arta din Cluj-Napoca poate fi admirata Cuba continua, o expozitie semnata de celebrul fotograf Cosmin Bumbut.
Expozitia reprezinta finalizarea unui proiect pe care Cosmin Bumbut l-a derulat pe parcursul a doua calatorii facute in doi ani consecutivi in Cuba, care a insemnat sute de kilometri strabatuti cu masina, cu trenul sau pe jos, sute de ore de privit prin obiectivul aparatului si – in final – mii de fotografii.

Cuba continua este un demers artistic asumat, care a ocolit simbolismul turistic al Cubei si care a ales deliberat sa vada dincolo de invelisuri si fatade. O expozitie pentru cei care accepta ca nu senzationalul lipseste din viata noastra, ci emotia si lucrurile firesti. Curatorul expozitiei Cuba continua este Corina Ilea, in prezent doctorand la Concordia University – Montreal, unde preda si cursuri de istoria fotografiei.

Duminica, 31 mai, ora 14.00, la Casa Tranzit, TIFF ii invita pe clujeni la vernisajul expozitiei 100 de ani de film polonez. 1908-2008. Realizata de Institutul Polonez al Artei Cinematografice in colaborare cu Filmoteca Nationala si Muzeul Cinematografiei din Lodz, expozitia prezinta in ordine cronologica o selectie a celor mai importante filme din perioada 1908-2008. O scurta istorie a filmului polonez povestita cu ajutorul fotografiilor, al fragmentelor de recenzii, dialogurilor din filme, comentariilor, analizelor si al versurilor. Selectia filmelor a fost realizata de Rafał Marszałek s Andrzej Bukowiecki.

100 de ani de film polonez. 1908-2008 se inscrie ca element important printre festivitatile prilejuite de aniversarea unui secol de film polonez, incepute la 22 octombrie 2008, exact in ziua in care, cu o suta de ani in urma, avea loc premiera primului film artistic polonez, Antos pierwszy raz w Warszawie/Antos pentru prima oara la Varsovia.

Expozitia va putea fi vizitata in cadrul TIFF in perioada 31 mai-7 iunie.

Sursa: TIFF