De Citit : Știri

ANIM’EST 2009, gata de start!

| 01 octombrie

Aproape 400 de filme impartite in 15 sectiuni, 199 de filme de lung si scurt metraj care concureaza in cele cinci competitii, ale festivalului, unele dintre ele in premiera absoluta, majoritatea in premiera nationala, altele deja premiate la festivalurile de film importante din Europa si Statele Unite. 10 zile de proiectii de dimineata pana tarziu in noapte, in 4 locatii din Bucuresti. Un show de zile mari la Cinema Patria, cu animatii horror si muzica live mixata de renumitul DJ si producator de filme de animatie Pakito, acompaniat de un set de drum si bass – Creepy Animation Night; masterclass-uri de neratat cu Mike Reiss – co-scenaristul unor lung metraje de animatie-cult precum Simpsons: the movie / Simpsons: Filmul sau Ice Age: Dawn of the Dinosaurs / Epoca de gheata 3 si Georges Schwizgebel, animatorul elvetian premiat la importantele festivaluri de la Cannes, Berlin sau Annecy; un workshop exclusiv sustinut de unii dintre cei mai recunoscuti traineri de animatie – belgienii de la Zorobabel; programe speciale dedicate legendarului animator japonez Hayao Miyazaki, uneia dintre cele mai importante scoli de animatie din lume Supinfocom Valenciennes, prezentate chiar de Marie Anne Fontanier, decanul prestigioasei institutii din Franta – sunt doar câteva dintre highlight-urile celei de-a patra editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est, care incepe vineri, 2 octombrie 2009, si se incheie dupa 10 zile de proiectii, workshopuri, spectacole, masterclass-uri si petreceri – duminica, 11 octombrie 2009.

Anim’est debuteaza vineri seara, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiectia hit-ului Mary si Max (SUA, 2009), regizat de Adam Elliot (castigator al Premiului Oscar in 2003), al carui palmares include trofee la festivaluri prestigioase precum Sundance sau Berlin, precum si trofeul pentru Cel mai bun lung metraj de animatie la cel mai important festival de film de animatie din lume – Annecy, la editia din 2009.

Festivalul de film bucurestean cu cei mai multi spectatori la primele trei editii (peste 18.000 in total, dintre care 10.000 la editia 2008), Anim’est aduce la evenimentele organizate la cinematografele Patria, Elvira Popescu, Cinema Union si la locatia in aer liber de la Gradina Verona, peste 150 de invitati romani si straini, desenatori, regizori, scenaristi, producatori de filme sau profesori de animatie. De pe 5 pâna pe 9 octombrie, zilele de festival de la Cinema Union vor fi deschise de masterclass-urile si prezentari de neratat, care ii vor avea in prim plan pe cei mai importanti invitati români si straini ai festivalului, si la care publicul larg are acces gratuit. Acces gratuit vor avea spectatorii Anim’est si la proiectia cu Simpsons: Filmul de duminica, 4 octombrie, de la ora 18:30, care va fi onorata de scenaristul si producatorul peliculei, Mike Reiss.

Proiectiile speciale pentru copii nu vor lipsi nici in acest an din programul Anim’est: in cele doua week-end-uri de festival, la Cinema Patria, cei mai tineri spectatori ai festivalului sunt invitati sa urmareasca un program de scurt metraje internationale special selectionate pentru ei, completate la Cinema Union de un all time best of de scurt metraje romanesti pentru copii, selectionate din patrimoniul Arhivei Nationale de Filme de criticul Dana Duma.

Dintre filmele de animatie „recuperate” din Arhiva Nationala de Filme au fost selectionate si scurt metrajele care compun socantul program Dupa 20 de ani, care aduce la Cinema Union filme romanesti cenzurate de regimul comunist si aratate pentru prima data dupa 1989, dintre care unele vor fi proiectate chiar in premiera absoluta, nefiind difuzate in cinematografe nici macare o zi la data productiei lor, datorita continutului protestatar si ofensiv la adresa regimului dictatorial.

Serile pline de proiectii-eveniment si de surprize de toate felurile vor fi prelungite de noptile lungi de la clubul festivalului, deschis in fiecare seara de Anim’est pâna la ora 4 AM in subsolul Carturesti Verona, unde spectatorii bucuresteni ii vor putea intâlni pe invitati si pe membrii echipei intr-o atmosfera cât se poate de destinsa la petrecerile care au devenit deja un highlight al festivalului bucurestean.

Programul festivalului, informatii detaliate despre locatii, bilete, filme si invitatii cele de-a patra editii regasiti pe site-ul oficial, www.animest.ro.

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est va avea loc in perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucuresti, fiind gazduita de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union si Open Air Carturesti (Gradina Verona). Evenimentul este organizat de Asociatia Culturala Estenest si sustinut de Ogilvy. Biletele se gasesc prin Bilet.ro, pe internet, precum si in reteaua magazinelor partenere.
sursa: Anim’est