De Citit : Știri

Agenda pentru timpul liber: 24 – 30 august

| 24 august

Concertul Madonei, piesa Si caii se impusca, nu-i asa?, de Horace McCoy si opera Oedip, care marcheaza deschiderea Festivalului Enescu, sunt printre cele mai interesante repere ale agendei culturale bucurestene pentru saptamana 24-30 august.
Luni, 24 august, bucurestenii au posibilitatea sa urmareasca in cinematografe drama romantica Two Lovers / Iubire la New York, regizata de James Gray. Pelicula este cel mai nou film al actritei Gwyneth Paltrow. Productia americana prezinta povestea lui Leonard (Joaquin Phoenix), un tanar atragator, dar indecis, care se muta in casa in care parinteasca dupa o tentativa de sinucidere. In perioada de recuperare, care este atent supravegheata de parintii sai, intalneste doua femei care ii vor complica viata intr-un mod cu totul neasteptat. Una dintre ele este Michelle (Gwyneth Paltrow), o vecina misterioasa, iar cealalta este Sandra, o tanara draguta si iubitoare, preferata parintilor. Posibila idila dintre cei doi este tulburata de aparitia lui Michelle. De aici se nasc o serie de incurcaturi care il pun pe eroul principal in fata unor decizii greu de asumat. Pelicula poate fi urmarita in cinematografele Movieplex Cinema Plaza, Hollywood Multiplex, The Light Cinema si Cinema Studio.
Marti, 25 august, clubul La Motoare de pe acoperisul Teatrului National din Bucuresti va gazdui spectacolul cu piesa Si caii se impusca, nu-i asa? – dupa romanul omonim al lui Horace McCoy, in regia lui Chris Simion. Printre actorii care vor urca pe scena se numara Maia Morgenstern, Antoaneta Cojocaru, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Fatu, Mihai Marinescu si Cristi Hogas. Subiectul piesei este dat de un concurs de dans a carui miza este un premiu in valoare de 50.000 de euro. Regulile sunt stricte, dure si umilitoare pentru participantii care provin dintr-o clasa sociala submedie, cu multe aspiratii neimplinite, cu cariere ratate si cu multe vise sustinute doar de alte vise. Premiul este castigat de perechea care rezista cel mai mult. Din 24 de ore, doar doua ore sunt dedicate somnului. Asa-zisul concurs nu este decat un pretext pentru a arata defectele omului contemporan, angajat intr-o cursa lipsita de cautari autentice, despre omul care uita de adevaratele repere, alegand banii si lucrurile comode. Dupa romanul lui McCoy – Si caii se impusca, nu-i asa?, in 1969 a fost realizata si o ecranizare de succes, cu Jane Fonda in rolul principal, film distins cu Premiul Oscar. Piesa se va juca incepand cu ora 21.00 iar pretul unui bilet este de 25 de lei.
Miercuri, 26 august, mult asteptatul concert al celei mai cunoscute artiste pop a ultimilor 20 de ani, Madonna, va avea loc in Parcul Izvor. Regina muzicii pop va concerta pentru prima oara in Romania, in cadrul turneului sau mondial Sticky and Sweet, dupa ce a decis sa prelungeasca turneul finalizat, oficial, in decembrie 2008. Pana in momentul de fata, Sticky and Sweet este turneul cu cele mai mari incasari din istorie ( de peste 190 de milioane de lire) sustinut de un artist solo, precedentul record apartinandu-i tot Madonnei. Cele doua ore ale concertului sunt gandite in patru sectiuni, incepand cu The Pimp, un omagiu adus anilor ’20 si stilului gangsta’ pimp din muzica moderna. Urmeaza Old School, in care Madonna revine la muzica anilor ’80 care a consacrat-o si la inceputurile rap-ului. Show-ul continua cu un capitol dedicat folclorului si dansului balcanic, cu influente din muzica tiganeasca, iar la final vine si sectiunea Rave. Nascuta pe 16 august 1958, Madonna Louise Ciccone este descrisa adesea drept una dintre cele mai bune artiste pop ale tuturor timpurilor si este, categoric, cea mai bine vanduta cantareata a secolului XX, cu peste 200 de milioane de albume vandute in intrega lume. Un bilet la concert costa 120 de lei, in zona gazon B. Celelalte categorii de biletele costa 160 de lei (gazon A), 600 de lei (zona gold bar) si 800 de lei (tribuna VIP).
O zi mai tarziu, pe 27 august, amatorii de concerte sustinute de trupe autohtone ii pot asculta pe cei de la Suie Paparude, incepand cu ora 22:00 in club Suburbia. Celebri pentru hituri precum Pentru inimi, Armada Verbala, A fost odata, Cea mai buna zi sau Ajutor, Suie Paparude s-a format in toamna anului 1993 in Club A, impunandu-se rapid pe scena muzicala autohtona printr-un sound nou, alternativ-new-wave. De-a lungul anilor, Suie Paparude, pionierii muzicii electronice din Romania, au cantat in deschiderea unor trupe renumite ca Depeche Mode, in 1996, in fata a peste 40.000 de spectatori, la festivalul rock de la Periam (aflata in imediata vecinatate cu granitele Serbiei si Ungariei, pe malul raului Mures) in deschiderea trupei punk Exploited, apoi la festivalul Peninsula – Targu Mures, in fata a peste 1.000 de oameni in deschiderea lui Madox , Psure si Klaus Heavyweight Hill. Pretul unui bilet pentru concertul Suie Paparude este de 20 de lei.
Vineri, 28 august, bucurestenii se pot bucura de spectacolul Statuile oferit de trupa Teatrului Masca in Parcul Bazilescu, in cadrul proiectului Cartier de vara sustinut de ArCub. Piesa, in regia lui Mihai Malaimare reinvie Pompeiul dupa explozia vulcanica si continua vietile locuitorilor ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Oamenii reinviati din cenusa sunt acum doar amintirile de odinioara, niste simple statui lipsite de viata. Prind viata doar pentru un scurt moment, suficient pentru a-si dezvalui in fata publicului secretele si povestea. Spre exemplu, piesa prezinta un cuplu dezamagit ca propria povestea de iubire nu a ajuns sa rivalizeze cu cea din Romeo si Julieta.
Sambata, 29 august, in cinematografele bucurestene ruleaza drama My Sister’s Keeper, o productie americana care ii are in rolurile principal pe Cameron Diaz si Abigail Breslin. Filmul, al carui titlu a fost tradus in limba romana – Viata surorii mele, este regizat de Nick Cassavetes, cel care a mai regizat si Alpha Dog / Masculul necrutator (2006), The Notebook / Jurnalul (2004) si John Q (2002). Subiectul filmului se concentreaza in jurul unui secret legat de motivul nasterii uneia dintre cele doua fiice ale unei familii americane. Anna s-a nascut prin fertilizare in vitro pentru a se potrivi genetic cu sora ei mai mare, Kate, bolnava de leucemie. Pentru Anna, viata a fost un lung sir de operatii si transfuzii necesare pentru a-i salva viata surorii ei, asta pana cand face un blocaj renal si are nevoie de un transplant. Din acest moment, lucrurile iau o intorsatura neasteptata pentru parinti. Pelicula poae fi urmarita in cinematografele Movieplex Cinema Plaza si Hollywood Multiplex.
Duminica, 30 august, tragedia lirica Oedipe, sub bagheta dirijorului Oleg Cetani, va deschide Festivalul George Enescu, la Opera Nationala din Bucuresti. Lucrararea Oedip a fost compusa de George Enescu in perioada 1921 – 1931, pe un libret in limba franceza de Edmond Fleg, pornind de la tragediile lui Sofocle. Premiera absoluta a operei a avut loc la Paris, la Opera Mare, in 1936. De atunci, aceasta exceptionala partitura a mai fost prezentata la Viena, Berlin, Bruxelles, Atena, Varsovia, Barcelona, Stockholm,Weimar, Lucerna, Edinburgh, Cagliari, Kassel, Saarbücken, Urbana-Champaing.
Grandiosul spectacol de duminica de la Opera Nationala va fi sustinut de Franck Ferrari (Oedipe), Stefan Schuller (Marele Preot), Valentin Racoveanu (Pastorul), Oana Andra (Iocasta), Mihai Lazar (Laios), Horia Sandu (Tiresias), Pompeiu Harasteanu ( Phorbas ), Adriana Alexandru (Meropa), Mihnea Lamatic (Paznicul), Ecaterina Tutu (Sfinxul), Crina Zancu (Antigona), Vicentiu Taranu (Theseu), Ionut Pascu (Creon) si Sidonia Nica ( femeie tebana). Spectacolul va incepe la ora 19.00, iar pretul unui bilet variaza intre 50 si 70 de lei.
Sursa: NewsIn.