De Citit : Reviews

Yes Man – comedie romantica dulce, atipica pentru Jim Carrey

| 10 iunie

Cei care mi-au recomandat Yes Man sau care mi-au spus ca le-a placut mult filmul au inceput comentariul cu aceeasi replica “Desi nu imi place deloc Jim Carrey…”. Si au continuat spunand invariabil “Jim Carrey nu se scalambaie in felul lui caracteristic, asa cum ma asteptam”.
Nu voi face nici eu o exceptie in aceasta privinta, ci voi incepe in acelasi mod. Nu imi place Jim Carrey. Mi-au placut 2-3 filme ale lui (vorbesc despre The Truman Show si Eternal Sunshine of the Spotless Mind, iar Number 23 a fost “OK”, cu mari eforturi insa de a-l suporta). Yes Man este – insa, un film super misto, din categoria “de vazut”, un film de buna dispozitie, iar Jim Carrey este digerabil si aproape de nerecunoscut.
Intr-o era a cursurilor, “sectelor”, cartilor si discursurilor motivationale, Yes Man este un deliciu ironic, dar si motivational in sine.
No Man vs. Yes Man
Bazat pe memoriile scriitorului britanic Danny Wallace, scenariul filmului spune povestea unui barbat care decide sa isi schimbe viata spunand “DA” oricarei situatii de care se loveste. Aceasta atitudine pozitiva il va transforma in victima unor aventuri comice care ii vor da viata peste cap.
Yes Man este, in mod neasteptat, o comedie romantica. Desi situatiile amuzante tipice unei comedii exista, filmul are in centru o poveste de dragoste. Chiar una dulce as putea spune. Si DA, este o poveste de dragoste cu Jim Carrey dulce. Stiu… Nu este ceva obisnuit.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Jim Carrey reuseste unul dintre cele mai “pe gustul meu” roluri de pana acum. Performanta din Yes Man este in sfarsit umana, amuzanta, ne-exagerata. Nu ne mai bombardeaza cu mia lui de grimase branded Jim Carrey si – Yes man, Jim Carrey chiar ne iarta de orice scalambaiala. Iar iubita lui din film, Zooey Deschanel este haioasa si dulce, relaxand si mai mult atmosfera filmului si conferind buna dispozitie prin farmecul zambetului ei inocent. Daca v-ati intrebat, pe Zooey Deschanel o mai puteti sti si din filme ca The Happening, The Assassination of Jesse James de Coward Robert Ford sau Bridge to Terabithia.
Regizorul Yes Man este Peyton Reed, regizorul altor comedii romantice celebre cum ar fi The Break-up si Down with love. Si in Yes Man face o treaba buna, filmul curgand natural si fiind deosebit de placut.
Ce spun criticii despre Yes Man?
Matt Pais pentru Chicago Tribune numeste filmul “mai mult dulce decat amuzant”. Lui Matt chiar i-a placut filmul, se pronunta in favoarea lui si ni-l recomanda cu caldura. Roger Ebert spune in Chicago Sun Times ca nu este atat de incantat de film, dar este in admiratia performantelor celor 2 actori principali, Jim Carrey si Zooey Deschanel.
Mick LaSalle pentru San Francisco Chronicle este unul dintre cei care desfiinteaza filmul, spunand ca Jim Carrey a devenit prea batran pentru a mai juca in stilul ciudat si amuzant al sau, stilul care devenise deja un brand.
CoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 8/10
– actori: 8/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 8/10
Articol publicat pe Raluk.ro.