De Citit : Reviews

True Grit: Un western discret-ambitios

| 10 martie

In admirabilul True Grit, fratii Coen resusciteaza un anumit folclor american, intr-un spirit care nu e nici batjocoritor, nici omagial, ci aproape antropologic.

Adevaratul curaj, ecranizarea fratilor Coen dupa romanul omonim al lui Charles Portis (publicat in 1968), e un western foarte echilibrat – o reprezentare a "Vestului Salbatic“ de odinioara, care nu e nici cosmetizata (cum era cea din prima ecranizare, turnata in 1969, cu John Wayne), dar nici din cale afara de antieroica sau de "elegiaca“ sau de “crepusculara” (cum sunt cele din majoritatea westernurilor aparute de atunci). Batranul serif jucat de Jeff Bridges si Texas ranger-ul jucat de Matt Damon sunt unul barbar, celalalt pompos, ambii hirsuti si natangi,dar in acelasi timp sunt si oameni de onoare, aceasta nefiind o calitate separata de restul trasaturilor lor, ci, dimpotriva, alcatuind impreuna cu ele un intreg indivizibil.
Fata de 14 ani care-i angajeaza (sa-l prinda pe ucigasul tatalui ei) e si ea un amestec – unul mai putin realist, ba chiar usor fantastic – de spirit capitalist precoce, moralitate de Vechiul Testament si sete copilareasca de aventura. Cu aceste personaje ciondanindu-se tot timpul, intr-un limbaj totodata aspru si arhaic-curtenitor (si cu puternice accente regionale), filmul e profund comic, desi rareori glumet pe fata – Coenii nu se tin (ca in alte filme) de sotii brutal-malitioase sau brutal-nihiliste, ci sunt adanc infipti in folclorul specific american pe care-l investigheaza si in peisajul (desfrunzit, maracinos, nins, auster, neromantic si splendid filmat) in care a inflorit acest folclor.
Secventele finale, in care vechile amintiri ale eroinei (ce-si povesteste aventura initiatica dupa multi ani) incep sa capete un usor colorit de basm si in care descoperim pretul platit de ea pentru acea initiere, incheie filmul cu o serie de modulatii delicate.
Click pentru detalii film, foto, trailer si program.
Click pentru cele mai recente review-uri.