The Final Destination. Adica Destinatia Finala. In special destinatia finala pentru cativa dintre neuronii mei.
A fost o moarte lenta, dureroasa, dar sigura. Dar cel putin a fost in sala de cinema.
Unii dintre noi am sperat ca nu va exista si un The Final Destination 4 (sa fim seriosi, devenise perimata faza si nu mai avea niciun haz).
Ei bine nu a urmat un The Final Destination 4, ci un The Final Destination. Si sper sincer ca este destinatia finala a acestui sequel. Sau in orice caz pot spune sigur si cu mana pe inima ca este destinatia mea finala la cinema la vreo eventuala continuare a acestei serii.
Death Saved The Best For 3D… but probably forgot to press the SAVE button
Dupa cum va spuneam mai devreme, franciza Final Destination revine cu cea de-a patra parte – The Final Destination – aceeasi marie, dar cu alta palarie. Mai exact – o palarie 3-D.
Premisa de la care porneste filmul este aceeasi ca in cele 3 parti anterioare. Cei care pacalesc moartea nu vor mai putea face asta pentru prea mult timp. Bine, in fond, asta tot incerca sa va explice si saracul Ion Creanga in Ivan Turbinca si pe el nu ati vrut sa il ascultati.
Ei bine, presupun ca stiati asta deja din primele trei parti the-final-destination si chiar a fost distractiv prima oara, la primul film.
Apoi a inceput sa devina o faza depasita, previzibila si v-ati cam saturat de franciza Final Destination. Pana cand a aparut in sprijinul acesteia inovatia cinematografica 3-D. Iar acum previzibilul devine imprevizibil, iar infricosatorul devine spectaculos de ingrozitor. Bineinteles, asta daca montajul si trucajele ar fi reusite. Dar nu este cazul, nu va impacientati.
Ah, am uitat sa va spun singura bila alba pe care as acorda-o filmului: dureaza doar 75 de minute.
Just because you know it’s happening, doesn’t mean you’ll see it coming. Suna scary, asa-i?
Ca subiect (daca se poate spune ca exista vreunul), totul incepe intr-o zi la curse de masini care se anunta a fi foarte distractiva. Totul se schimba cand Nick are o premonitie infioratoare despre o serie de intamplari bizare ce vor cauza mai multe accidente printre masinile de curse. Acestea vor avea consecinte oribile, prietenii lui vor muri in moduri brutale, totul incheindu-se cu un stand care se prabuseste asupra lui Nick.
Dupa ce isi revine din acest cosmar, el se panicheaza si ii convinge pe iubita lui Lori si pe prietenii lor Janet si Hunt sa plece de acolo, reusind sa scape cu cateva secunde inainte ca infricosatoarea viziune a lui Nick sa devina realitate. Initial, ei cred ca li s-a oferit o noua sansa de a trai, dar dupa ce alte premonitii se adeveresc si ceilalti supravietuitori ai teribilului accident incep sa moara pe rand si in moduri din ce in ce mai brutale, Nick trebuie sa gaseasca un mod de a pacali moartea pentru ultima oara, inainte ca si el sa isi gaseasca destinatia finala.
Nu prea are imaginatie moartea asta. Stia Ivan Turbinca saracul ce stia…
Asa, la o prima lectura, va seamana cu ceva? S-ar putea sa gasiti usoare asemanari cu Final Destination, Final Destination 2 sau Final Destination 3, dar orice tentativa de asemanare cu cele 3 filme este cu siguranta pur intamplatoare si se datoreaza negativismului vostru sau tendintei de orientare excesiva catre critica.
Apropo de sarcasmul meu cronic in ceea ce priveste franciza Final Destination, eu una am venit la film sperand sa ma sperii.
Ei bine mi se pare greu de crezut sa ma pot speria de niste situatii prost realizate si sa mi se para scarboase niste membre teribil de nereusit trucate. Dar, ce-i drept, oi fi eu mai rezistenta si de asta am putut sa imi mananc linistita portia de popcorn.
Singurul lucru care m-a infricosat a fost scenariul teribil de prost al filmului.
Nu neg farmecul filmului in materie de suspans. Da, incepi sa speri ca eroii vor scapa, desi este aproape logic ca nu se va intampla asta. Moartea nu prea are imaginatie si are un tel unic: sa iti arate ca nu te poti juca cu ea. In fond, a reusit ea sa il ia pana la urma si pe Ivan Turbinca, ca tot va ziceam de el mai sus.
Nu voi intra in detalii de regie sau actori, pentru ca saracii sunt vai de mama lor.
Si in fond nimeni nu avea pretentia sa iasa de la acest film discutand furtunos despre jocul celui care a murit al treilea sau despre ce bine a jucat altul scena in care ii erau creierii imprastiati pe pereti. Iar regizorul presupun ca nu s-a putut implica total in scena unei decapitari la spalatorie sau in cea in care unei femei ii este gaurit craniul cu un surub aruncat cu viteza. Vorbim de acelasi regizor de la Final Destination 2, daca asta va ajuta cu ceva, un tip care se numeste David R. Ellis.
Ce spun criticii despre The Final Destination?
Pai ce mai pot sa mai spuna si ei? Cred ca au experimentat aceleasi evenimente tragice ca si mine dupa vizionarea The The Final Destination. Au fost 2 sau 3 din cateva zeci care au dat nota de trecere filmului, dar sunt convinsa ca a fost vorba de cateva simple scapari.
Matt Pais de la Chicago Tribune este foarte simpatic spunand ca degeaba se chinuie The Final Destination sa treaca de la 2-D la 3-D, intrucat o pelicula ca aceasta este un dezastru chiar si in 12-D.
Jordan Mintzer de la Variety este bestial afirmand ca The Final Destination are un scenariu la fel de dezvoltat ca un SMS si ca spera sincer ca acesta este cantecul de lebada si destinatia finala a celebrei francize de doi bani.
Pentru pareri mai moderate decat cele exprimate de mine mai sus (in fond trebuie sa fiu inteleasa, sunt in doliu dupa cativa dragi neuroni cazuti in lupta din sala de cinema), puteti consulta review-ul destul de detaliat si bine scris pentru The Final Destination de pe FilmBlog. Daca vreti sa cititi cronica unui alt super-man care nu s-a speriat si a reusit chiar sa se plictiseasca la The Final Destination, consultati CineBlog.info. Floryan de la FilmeTari are si el o parere moderata despre The Final Destination si o recomandare foarte utila: daca vreti sa vedeti filmul, macar incercati sa intrati in jocul lui ca sa merite banii pe bilet.
In concluzie, The Final Destination este un film excelent realizat ca si efecte 3-D si merita sa mergeti sa vedeti cum zboara o gramada de cuie si alte obiecte contondente catre voi. In rest, este de ocolit prin orice mijloace: apa, aer, subteran, uscat.
CoolRank: 3/10
– atmosfera & entertainment: 5/10
– regie: 3/10
– actori: 2/10
– scenariu: 2/10
– montaj: 3/10
Nota IMDb: 5.2/10
Articol publicat pe Raluk.ro.