De Citit : Editoriale

Facebook si starea de rau

| 03 aprilie

Concretul nerv vag

Cand observi ca un om apropiat petrece prea mult timp conectat la retelele sociale, nedezlipindu-si ochii de ecranul computerului sau smartphone-ului, fa-i un bine: indeamna-l sa iasa din autismul digital si sa reinceapa sa discute cat mai mult, face to face, cu semenii sai, sa le zambeasca si sa faca noi cunostinte. Sfatul suna ca decupat dintr-o telenovela sau din cartile proaste cu reguli de fericire personala. Insa vine de la unul dintre cei mai cunoscuti psihologi, Barbara L. Fredrickson, profesor la University of North Carolina.
Cercetatorii acestei universitati au stabilit o legatura clara intre cat de sanatosi suntem si cat de mult interactionam cu ceilalti in real life. Cel mai important “circuit” nervos care pleaca din creier, nervul vag, comanda organele interne, inclusiv inima. Nervul vag regleaza sistemul imunitar, concentratia de glucoza in sange, ritmul cardiac si, important, e responsabil de nuantele expresiei faciale si ale tonului vocii. Prin exercitiul social de a ne intalni, de a sta de vorba cu ceilalti, de a glumi si de a rade – pe viu si nu in mediul electronic – crestem tonusul nervului vag, ne exersam sensibilitatea si abilitatea sociala. E ca atunci cand, din cauza ca stam ziua intreaga la computer, muschii ni se atrofiaza si din punct de vedere fizic ajungem sa stam foarte prost. Lipsa de legaturi interpersonale reale duce in timp la pierderea capacitatii creierului care ne permite sa comunicam natural, pe viu, cu ceilalti – explica profesor Fredrickson.
Dincolo de faptul ca devenim infirmi social, tonusul importantului nerv vag se pierde iar functionarea organelor interne sufera. O explicatie stiintifica pentru vechea obsesie a poetilor care leaga trairile de inima, si nu neaparat de creier! Prozaica e drept, dar adevarata! Lasati asadar Facebook-ul, iesiti in lume, vremea e perfecta!