De Citit : Reviews

„Sus, in aer” si inca 10 filme de recesiune

| 27 ianuarie

Pe voxpublica am citit un articol despre job-uri care au căutare pe timp de criză. Erau şapte la număr, dar, probabil, autorul nu văzuse la acea oră filmul “Up in the Air”/Sus, în aer, în regia lui Jason Reitman (Thank You for Smoking, Juno). Mă rog, nu l-am întrebat, dar asta înclin să cred, deoarece n-a menţionat un job care zbârnâie pe timp de criză, acela în care principala sarcină este să îi concediezi pe ceilalţi. Desigur, în cazul în care acest job chiar există.
Pentru că asta face Ryan Bingham (George Clooney) în Up in the Air. Se închide fabrica/ziarul(sic), se fac restructurări masive? Trebuie să scăpăm de câţiva oameni aici, câţiva dincolo? Nu-i bai, îl chemăm pe Ryan, care, cu câteva fraze tip, rostite calm, empatic, dar detaşat, ne concediază câţiva angajaţi pe oră. Pe scurt, Ryan este un capitalist pur sânge care face ceea ce trebuie să facă pentru că aşa merg lucrurile în lumea în care trăieşte.
N-are mustrări de conştiinţă. În schimb, are o filozofie proprie despre calătoriile lungi şi dese pe care le face, din stat în stat, cu bagaje puţine şi carduri multe, toate platinum, de client fidel. Filozofia asta şi-o extinde şi în viaţa personală, unde nu-şi bate capul cu neveste, copii şi proprietăţi. În schimb, preferă aventurile pasagere, hotelurile scumpe şi avioanele companiei American Airlines, cu care speră să atingă (în curând) distanţa record de 10 milioane de mile.
Up in the Air este genul de comedie romantică din categoria filmelor (entertaining) care se vor deosebite, imprevizibile şi care aspira la premii şi încasări tari la boxoffice. Și în mare măsură chiar este. Şpilul, dacă l-am prins eu, este că domnul Ryan se consideră deosebit de norocos pentru viaţa pe care o duce, supusă doar regulilor lui exacte şi autoimpuse, la adăpostul celor 322 de zile pe an petrecute în aer/aeroporturi/hoteluri şi job. Până în momentul în care – fără să-şi dea seama – virează (la nivel dezirabil) către viaţa de cuplu, şi chiar către propria familie din provincie.
CITESTE MAI DEPARTE articolul semnat de DRAGOS NICOLAE pe VOXPUBLICA.