De Citit : Reviews

MANGA: „Seeds of Anxiety”

| 25 iunie

Fiind o colectie de povestiri scurte, unele avand doar cate 2-3 pagini, Seeds of Anxiety sau Fuan no Tane nu urmareste un fir narativ unic si clar, insa are cateva elemente si teme comune, cum ar fi “Vizitatorii” sau “Scoala” , unele dintre acestea incadrabile in categoria legende urbane.
Vorbim de o manga horror, insa, modul de abordare a subiectelor este unul mai rar intalnit. Fiind un mare amator al acestui gen, pot spune ca Seeds of Anxiety a fost o manga unica. De obicei, manga-urile horror incearca sa inspaimante cititorul prin exces de violenta si scene sangeroase. Monstri infricosatori, cadavre sfartecate, sange ce tasneste din toate partile si imagini socante. Cam aceasta ar fi reteta atat de des utilizata de mangaka. Seeds of Anxiety incearca sa faca si altceva, ridicand un simplu manga horror la nivel de arta.

Am avut proasta inspiratie de a citi aceasta manga noaptea, cu lumina stinsa si cu un fundal sonor tare sumbru. A reusit "cu succes" sa imi faca pielea gaina, singura manga la care am reactionat similar fiind doar Uzumaki, cu care si seamana pe alocuri.

Spre deosebire, de opera lui Junji Ito, aici nu avem parte de povesti stranii si bizare. Asemanarea consta doar in faptul ca ambele reusesc sa creeze o atmosfera stranie, sa te captiveze si sa te atraga in lumea lor, facandu-te practic sa te rupi de realitate.

Un baiat zareste niste "crapaturi" in forma de chip de om pe o usa. Alt baiat zareste o fantoma. Acestea sunt doar cateva fraze ilustrate in manga. Sau chiar “O fata”.
Una din povesti care arata doar o fata vazuta din spate, intai de la distanta si pe urma de aproape. E greu de crezut ca astfel de povesti pot fi atat de inspaimantatoare pe cat spun eu, dar chiar sunt.

Nu va asteptati sa sariti de pe scaun speriati la fiecare pagina, sau sa verificati atent dulapul inainte de a va duce sa dormiti.
Seeds of Anxiety promoveaza alt gen de horror. Ceea ce reuseste sa te sperie este chiar modul in care sunt desenate personajele sau decorurile.
Titlul e bine ales in conditiile in care lectura acestei manga iti ofera cu siguranta o senzatie de anxietate.
Desi poate sunt destule alte manga-uri desenate mai bine decat Seeds of Anxiety/ Fuan no Tane, putine reusesc sa redea caracterul unor personaje asa cum o face aceasta. Poate ca nu este extrem de detaliata, poate ca nu reda umbrele intr-un mod artistic, poate ca nu are o anatomie perfecta a personajelor, insa, are in schimb calitatea de a-ti transmite o anumite senzatie, fie ea de groaza, mirare, spaima sau simpla neliniste, de la caz la caz.

Seeds of Anxiety este o lectura placuta, care ar trebui sa atraga toti amatorii de manga si nu doar fanii genului horror. E usor de citit, foarte multe din povesti neavand nici macar o singura replica (sic !) ; ceea ce am apreciat cel mai mult e ca poate fi recitita, de fiecare data cu aceeasi placere.

Download link: aici.

Titlu: Seeds of Anxiety
Titluri alternative: Fuan no Tane
Autor: Masaaki Nakayama
Gen: horror, seinen, supernatural
Status: 3 volume, scanlata complet
Articol publicat pe Cedik’s Manga Reviews Blog.