De Citit : Reviews

Knowing – Nicolas Cage privind afectat sfarsitul lumii si venirea extraterestrilor

| 23 iunie

Dintre teoria determinista (care sustine ca totul are o explicatie) si teoria faptelor aleatoare (care sustine ca lucrurile se intampla din coincidente succesive, in spatele carora nu se ascund cauze), pe care ati alege-o? Credeti ca prezenta noastra aici, sfarsitul lumii si accidentele periodice au o insemnatate ascunsa? Va asteptati sa existe cauze in spatele efectelor din viata cotidiana? Aceasta este filosofia pe care o dezbate ca prima preocupare filmul Knowing. Personajul lui Nicolas Cage din Knowing este omul care crede ca “shit just happens”, asa cum declara el insusi intr-una dintre primele scene ale filmului.
Nicolas Cage a fost acuzat ca, desi un mare actor in tinerete, a inceput in ultimul deceniu sa joace in filme dubioase, ca urmare a unei crize a varstei mijlocii. Knowing nu este in niciun caz un film care sa aduca argumente in favoarea actorului, ci mai degraba un film care sa ne faca sa credem ca aceasta teorie este justificata.
Knowing is everything…
Nicolas Cage interpreteaza rolul unui profesor de astrofizica, care deschide o capsula a timpului ce fusese ingropata la scoala fiului sau cu 50 de ani in urma. El gaseste cateva predictii infricosatoare referitoare la catastrofele din ultimii ani in care au murit oameni. Unele dintre predictii deja s-au adeverit, spre exemplu 11 septembrie 2001, iar altele sunt pe cale sa se intample, predictii ce il fac sa creada ca familia sa joaca un rol foarte important in evenimentele ce urmeaza sa schimbe lumea. Daca urmeaza sau nu sa ne confruntam cu sfarsitul lumii, ramane de vazut.
Totul are o explicatie?
Intr-una dintre primele scene ale filmului, Nicolas Cage isi intreaba studentii daca se considera in favoarea determinismului sau mai degraba in favoarea coincidentelor. Personajul lui Cage sustine ca “shit just happens”. Ceea ce urmeaza sa afle insa este ca lucrurile se intampla pentru un motiv si pot fi previzionate, atata timp cat stii cum.
Ce ar fi daca ai sti cand urmeaza sa se intample sfarsitul lumii, cum si unde? Ce ai putea sa faci in legatura cu asta?
Film alert, plin de suspans, cu un final surprinzator de SF
Knowing este un film care incita inca de la primele cadre. Vom sta cu la gura timp de mai bine de o ora si jumatate, incercand sa intelegem ce se intampla de fapt si asteptandu-ne sa fim infricosati la fiecare cadru. In multe momente, ne vom astepta de la Knowing sa se apropie de un film de groaza. Cu toate acestea, mai departe de a fi un film de suspans cu cateva scene mai intunecate si infricosatoare, nu vom avea de-a face cu nimic de groaza. Desfasurarea actiunii ne va duce doar din ce in ce mai aproape de un adevar, din pacate, usor neverosimil, ceea ce este posibil sa ne scada din entuziasmul acumulat pana atunci.
Ceea ce cu siguranta nu poti reprosa filmului Knowing este nivelul de predictibilitate. Knowing nu este deloc un film previzibil. Este un film in care poti sincer sa prevezi cam orice in afara de ceea ce se va intampla la final. Nu de alta, dar finalul este destul de tras de par. Dupa trei sferturi de film pline de mister si suspans, in care vei fi cu adevarat incitat sa afli ce se petrece mai departe, vei ajunge ca in ultimul sfert de film sa iti pui intrebari cu privire la cum s-a ajuns la respectiva situatie si cu privire la potentialitatea de veridicitate a faptelor prezentate. Nu va stric surpriza povestindu-va, dar va pot asigura ca veti avea parte de o surpriza. Nu cred ca va asteptati chiar la ceea ce urmeaza sa se intample.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Regizorul Knowing este Alex Proyas, cel care a regizat si I, Robot. Fara sa fi stiut acest lucru, pot spune ca era oarecum usor de ghicit. Se simte in fiecare cadru aceasta regie familiara, plina de suspans si mister, intunecata si supranaturala. Este o atmosfera pe care Proyas stie foarte bine sa o creeze si nu da gres nicio secunda. Vom simti de-a lungul filmului cum ne afundam din ce in ce mai mult in ea cu fiecare cadru.
Nicolas Cage reuseste sa joace foarte afectat in majoritatea scenelor, abordand o mina serioasa si deosebit de apasata de desfasurarea evenimentelor. Desi este obositoare aceasta expresie cu care Nicolas Cage a inceput sa ne obisnuiasca de multa vreme, totusi este de bun augur. Nu de alta, dar actiunea reuseste sa para mai credibila, mai plauzibila. Ultimele roluri ale lui Nicolas Cage ma fac sincer sa uit despre ce actor extraordinar este vorba. Pare usor incredibil ca el este cel care a jucat in filme precum Leaving Las Vegas, City of Angels si multe alte filme extraordinare. Nu de alta, dar in ultimele sale filme a urmarit sa fie nonconformist, sa abordeze subiecte din ce in ce mai ciudate si, cu toate astea, sa isi pastreze acea mina afectata de care pare ca nu se mai poate dezlipi.
Partenera lui Nicolas Cage din film este Rose Byrne, pe care o stiti din filme ca 28 Weeks Later (da, se pare ca are o predilectie pentru catastrofe si apocalipsa) si Marie Antoinette. Rose Byrne se potriveste foarte bine cu Nicolas Cage, amandoi avand aceeasi expresie deosebit de preocupata si acelasi fatalism sugerat de priviri.
Ce spun criticii despre Knowing?
Knowing pare a fi unul dintre acele filme asupra caruia parerile sunt impartite si la extreme. Roger Ebert, spre exemplu, este foarte incantat de Knowing, spunand in Chicago Sun-Times ca acesta este unul dintre cele mai bune filme SF pe care le-a vazut vreodata, comparabil doar cu Dark City al aceluiasi regizor.
Parerile opuse insa, majoritatea legandu-se mai ales de Nicolas Cage si cariera acestuia devenita usor indoielnica, sustin ca este un film tras de par si destul de greu de digerat ca fiind plauzibil. Claudia Puig spune in USA Today despre Knowing ca este un film plin de clisee si cu un final surprinzator dar lipsit de orice urma de verosimilitate, iar Nicolas Cage este criticat pentru expresiile sale arhicunoscute si repetate, indiferent daca se potrivesc sau nu contextului. La fel si criticul de film Ty Burr pentru The Boston Globe afirma despre Knowing ca este un film ridicol, aproape de a fi teribil de amuzant, tras de par si in care Nicolas Cage reuseste destul de mult sa se faca de ras.
Totusi, daca va plac filmele despre apocalipsa, catastrofe, mistere si tanjiti dupa putin suspans si o usoara tenta de actiune infricosatoare, Knowing nu este un film de ocolit. Astept si alte pareri, oricand…
CoolRank: 6/10
– atmosfera & entertainment: 6/10
– actori: 6/10
– regie: 6/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 5/10
Nota IMDb: 6.7/10
Articol publicat pe Raluk.ro.