De Citit : Reviews

Bruno – the Austrian Jesus, the white Obama

| 29 iulie

Va invit sa vedeti Bruno intr-o zi in care sunteti relaxati, pentru a savura din plin satira la adresa societatii superficiale si consumeriste in care traim. Bruno este o comedie socanta, un mockumentary menit sa va distreze, sa va dezguste si sa satirizeze niste realitati incomode cu care ne confruntam zilnic. Va scoate la iveala prejudecati ascunse, va va scandaliza si va va face sa radeti cu lacrimi si sa va amintiti sa va luati ceva mai putin in serios.
The biggest Austrian celebrity since Hitler
Bruno este un reporter de moda homosexual care ia interviuri si critica membrii lumii modei si Hollywoodului, in acelasi stil ca Borat. In momentul in care celebritatea incepe sa il ocoleasca, Bruno decide sa caute cai alternative de a deveni faimos in randurile acestei lumi Hollywoodiene.
Prima oara apeleaza, ca la carte, la niste consultante in PR. Sfatul primit de la acestea este ca cel mai usoara cale pentru a deveni celebru este sa faca acte de caritate. Cautand ceva dificil, la moda, care sa nu mai fi fost folosit deja de alte vedete, Bruno este sfatuit ca cea mai trendy problema ar fi Darfur.
Inspirat, Bruno incearca mai intai sa aduca pacea in Orientul Mijlociu. Vazand ca acesta este un proces indelungat si plictisitor, se gandeste sa compuna un cantec in acest scop. Dar din pacate nici asta nu merge prea bine, asa ca se gandeste ca e mai usor sa fie luat ostatic. Nici aceasta tentativa nu are succes. Bruno decide atunci sa negocieze un copil african contra unui iPod si sa revina in America. Aici spune ca a adoptat un copil african, dupa modelul Madonna sau Brangelina, sperand ca asa sa castige celebritatea mult sperata. Il boteaza sugestiv O.J.
Nici aceasta cale nu se dovedeste a fi cea mai potrivita, moment in care Bruno se gandeste ca unicul lucru ce il impiedica pana la urma sa devina celebru este homosexualitatea. Asa ca apeleaza la diversi asa-zisi specialisti si psihologi "convertori" pentru a deveni heterosexual. Isi schimba stilul vestimentar, se inroleaza in armata, incearca activitati pur heterosexuale si se inconjoara de prieteni cu astfel de preferinte. Este pe drumul cel bun, daca se poate spune asa, desi la vanatoare cu prietenii sai heterosexuali le spune acestora ca seamana cu fetele din Sex and the City, si completeaza cu "Looking up at the stars makes me think of all the hot guys in the world". Va reusi Bruno sa devina cel mai celebru austriac dupa Hitler? Ramane sa vizionati filmul pentru a-i afla in intregime povestea.
Borat was so 2006
Bruno este un film socant din prima clipa. Indraznesc sa spun ca va fi socant chiar si pentru cei care au vazut si apreciat Borat. Bruno este mult mai scandalos si mai obscen decat Borat. Deci chiar pot spune ca nu ati vazut nimic pana acum si ca Borat chiar era cam la nivel de 2006 din acest punct de vedere… Doar lumea a evoluat de atunci. Bruno sparge tiparele, ne aduce oxigenari anale si dildouri rotitoare, ne socheaza constant si se dovedeste mai indraznet decat ne-am fi putut imagina.
Dincolo de amuzament si soc, Bruno se doreste o satira la adresa societatii contemporane, societate pe care o critica usturator, starnind hohote de ras. Prejudecatile ascunse, propaganda, societatea americana plina de tabuuri si stereotipuri superficiale, toate acestea sunt atinse subtil si amuzant pana la lacrimi in Bruno.
Filmul este plin de poante, unele prea exagerate, altele mai reusite. Dintre cele 82 de minute ale filmului, nu cred sa fi gasit un intreg minut plictisitor. Ceea ce este pacat este ca filmul pierde la un moment dat firul central si uita ce dorea la inceput sa satirizeze, cazand foarte mult in plasa incercarilor proprii (destul de disperate) de a trezi rasete si a soca audienta. Lucru pe care il reuseste din plin.
Nu voi uita sa mentionez ca dupa ce romanii au fost prezenti in Borat prin taranii din Glod, Bruno le va scoate acum in evidenta pe fetele de la Indiggo si va include in trailer melodia de la O-Zone, Dragostea din tei.
Ce spun criticii despre Bruno?
Majoritatea cronicilor au fost pozitive, Bruno totalizand o medie de "B" – de la critici pe Yahoo! Movies.
Eu personal am fost foarte de acord cu remarca lui Matt Pais din Chicago Tribune. Acesta spune ca in Bruno, Sacha Baron Cohen este dispus sa faca orice pentru a smulge rasetele publicului. Chiar daca asta inseamna sa piarda ideea centrala.

Roger Ebert spune despre Bruno in cronica sa din Chicago Sun-Times ca l-a facut sa rada cum nu a mai ras de multa vreme.

Claudia Puig in USA Today caracterizeaza Bruno ca fiind socant, excentric, mai putin amuzant decat Borat, dar mai coerent ca scenariu si mai bine inchegat.
Peter Travers in Rolling Stone spune despre Bruno ca este genial in modul in care satirizeaza societatea, comparand stilul lui Sacha Baron Cohen cu cel al lui Jonathan Swift din Calatoriile lui Gulliver.
La fel de incantat ca si Peter Travers este Lou Lumenick care spune in New York Post ca Bruno este "Wunderbar!".
Totusi, Lumenick crede ca Borat si Ali G au fost mai amuzante si ca exista un sentiment de "am mai fost pe aici" de-a lungul intregii pelicule.
CoolRank: 6.5/10
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 6/10
– actori: 9/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 6/10
Nota IMDb: 7/10
Articol publicat pe Raluk.ro.