De Citit : Reviews

10 debuturi muzicale romanesti din 2009

| 09 octombrie

Cluburile dance au fost invadate de Inna si DeepCentral, iar scena alternativa se poate lauda cu Go To Berlin, prima trupa autohtona care semneaza un contract cu un label britanic.

Din cele zece albume de debut ale trupelor sau solistilor din Romania am ales atat nume promovate in forta pe toate mediile, cat si formatii de underground, cu fani mai putini, dar mai fideli. Pe langa rock si pop, clasamentul e colorat cu putin lounge si hip-hop.
10. Inna este, oficial, „revelatia anului” (potrivit Romanian Music Awards 2009). Interpreta melodiilor Hot si Amazing are 22 de ani, este Impinsa In fata de un puternic aparat de promotie si a cucerit deja cluburile din Spania, Polonia si Rusia. Pe YouTube, cele patru clipuri de muzica dance au strans peste 20 de milioane de vizualizari.
9. Rava nu canta rave, ci rock alternativ. Iesenii tocmai au lansat primul lor material discografic, EP-ul Super Magic Love, cu sase piese in engleza, plus una in romana. Partile acustice sunt combinate, in mod fericit, cu puternice riffuri de chitara.
8. Jazzadezz nu are prea mult de a face cu jazzul. Insa te atrag cu un downtempo si cu un neofolk curat si bine strunit. Mai mult, vocea solistei, Dezdemona Mihaescu, se apropie ca timbru surprinzator de mult de Dolores O’Riordan (The Cranberries). Albumul de debut, Inimani Mal, poate fi ascultat online pe site-ul oficial al trupei.
7. Highlight Kenosis este una dintre putinele trupe autohtone care s-au apropiat de subgenul muzical progressive metal. In plus, mesajul albumului de debut Glowing are o incarcatura spirituala aparte. Liderul trupei, chitaristul Matei Damian Ulmu, a facut chitara clasica la Conservator, iar solista, Oana Maria Stoica, se poate lauda cu noua ani de balet.
6. Rain District lanseaza la finele acestei luni albumul de debut Sounds of Mind. Cu o voce (Alex Perje) destul de apropiata de grunge, trupa ofera si surprize care bat spre electro si new wave.
Citeste mai departe pe cotidianul.ro.